10 думи, които ще ви помогнат да поръчате точно кафето, което желаете

Повечето хора знаят какво е еспресо, но в случай, че се нуждаете от опреснение - еспресото е кафе напитка, направена от гореща вода под налягане и фино смлени кафе зърна.

Влизате в заведение или магазин за кафе, за да поръчате любимата си ароматна напитка и..срещате затруднение. Какво точно искате? Еспресо, капучино, мокачино или може би американско кафе? Днешният кафе свят предлага толкова много възможности. Това, разбира се, се интерпретира най-вече като предимство, тъй като винаги можете да разнообразите кафе преживяването си с нов вид или вкус от ободрителната напитка, но понякога наистина може да бъде объркващо. Признавам, че ми се е случвало да гледам листа с всевъзможните кофеинови специалитети и да се опитвам на първо място да разбера какво седи зад различните видове кафе, за да премина към въпроса какво всъщност ми се пие. За да си спестите време и неудобство, предлагаме обяснение на 10-те основни думи, които трябва да знаете, за да се ориентирате по-лесно в избора си.

1. Еспресо - Нека започнем с основното. Повечето хора знаят какво е еспресо, но в случай, че се нуждаете от опреснение - еспресото е кафе напитка, направена от гореща вода под налягане и фино смлени кафе зърна. Резултатът е много концентрирана напитка, с карамелен цвят и деликатен слой каймак на върха. 

2. Кафе Американо - Кафе Американо е наистина лесна за приготвяне кофеинова напитка. Прави се като в чаша, с вече готово кафе еспресо, се добавя гореща вода. Този вид кафе се появява през Втората световна война, когато американските войници искат да пият кафе, напомнящо им за дома. Автентичното италианско еспресо е твърде силно за техния вкус, затова просто го разреждат с допълнително количество гореща вода.

3. Doppio - Това е италианската дума за двойно еспресо. Винаги можете да поръчате просто двойно кафе еспресо, но ще впечатлите далеч повече, ако използвате италианското наименование - Doppio.

Кафе ристрето представлява късо еспресо, което е по-концентрирано от обикновеното еспресо.

4. Ristretto - Кафе ристрето представлява късо еспресо, което е по-концентрирано от обикновеното еспресо. Много от истинските ценители на кафе вкуса смятат, че това е перфектно еспресо.

Кафе макиато представлява еспресо с малко мляко на пара, така че се запазват интензивността и аромата на класическото еспресо, но се усещат и леки нотки мляко, които да подчертаят кафе вкуса.5. Latte - Латето се проготвя чрез добавяне на мляко в еспресото. Първо еспресото се изсипва в чаша, а след това се пробавя топло мляко, което да напълни чашата.

6. Macchiato - Ако не сте любител на силния млечен вкус, значи макиатото е вашата напитка. Кафе макиато представлява еспресо с малко мляко на пара, така че се запазват интензивността и аромата на класическото еспресо, но се усещат и леки нотки мляко, които да подчертаят кафе вкуса.

7. Cappuccino - Капучиното е нещо средно между макиато и лате. Тази кафе напитка се приготвя като в чаша се изсипва еспресото и се добавят мляко и пяна. Тук имате възможност да поръчате своя кафе специалитет с повече мляко или повече пяна, според индивидуалните си предпочитания.

 Pour Over - Кафето се слага върху филтър, след което се залива бавно с топла вода. 8. Pour Over - Този вид кафе е много лесен за приготвяне. Кафето се слага върху филтър, след което се залива бавно с топла вода. Така се избягва утайка в кафето ви, а приготвянето е лесно и чисто.

9. Single Origin - Това е кафе, за направата, на което са използвани кафе зърна с еднакъв произход. Ако се спрете на това кафе, трябва да знаете, че то ще има вкус, който концентрира вкусовите качества на един район за отглеждане на кафе. Попитайте какъв е произхода и какви са спецификите на кафето с такъв произход, за да сте сигурни, че ще подберете правилно своята напитка.

10. Бленд - В специализираните магазини за кафе, особено тези, които пекат кафе на място, можете да избирате сами типа кафе, който ви се пие и да комбинирате кафе зърна с различен произход. Всъщност терминът ''кафе бленд'' е точно това, което звучи: смес от два или повече сорта кафе. 

Следващия път когато поръчвате кафе се подгответе. С познанията за тези основни понятия, ще получите точно чашата кафе, която ви се пие!