5 съвета за приготвяне на по-добро студено кафе

Любителите на кофеиновата напитка добре знаят решението - заменете горещото еспресо с апетитно Iced Coffee.Някои го наричат лято, а аз сезона на студеното кафе! Съвсем скоро градусите ще се повишат осезаемо, а ние ще търсим всевъзможни методи за разхлаждане в горещите летни дни. Любителите на кофеиновата напитка добре знаят решението - заменете горещото еспресо с апетитно Iced Coffee.

Какво представлява студено свареното кафе?

Какво всъщност представлява методът на студеното варене? Така нареченото Iced Coffee е кафе, приготвено чрез студено варене - бавно сваряване в студена вода, което престоява в хладилника за една нощ. Обикновено сме свикнали с класическото бързо приготвяне на кафето във френска преса или машина за кафе, които използват гореща вода, затова начинът на студеното варене пречупва стандартните ни представи за приготвяне. Получената напитка се отличава с гладка текстура, ниска киселинност и студен, приятен вкус, много подходящо средство за освежаване в топлите месеци от годината. 

Винаги можете да си поръчате разхлаждаща кафе напитка, в заведение, приготвена от опитен бариста. В случай, че искате да изпробвате собствените си умения обаче ще ви предложим пет насоки, с които студеното варене вече няма да изглежда толкова непосилна задача.

Как се приготвя студено-сварено кафе?

Намирам, че най-лесният начин да направите вкусна студена напитка в домашни условия е чрез метода на френската преса. По принцип е добре да се снабдите с оборудване за студено варене на кафе, но ако имате кафе, студена вода и сито, у дома, приготвянето ще бъде лесно, а покупката на кой знае какви принадлежности не е необходима. А ето и препоръките ни, как да постигнете точно вкусът, който желаете! 

1. Научете точното съотношение кафе/вода

Технологията на студено свареното кафе се нуждае от дълго варене, особено когато към получената напитка ще се добавя сметана или мляко. Препоръчителното съотношение на кафе към вода може да варира, но съветът ние е да се стремите към 1: 4 до 1: 8. Разбира се, винаги можете да променяте и експериментирате спрямо собствените си вкусови предпочитания.

2. Пробвайте различни видове кафе

Вкусът на студено свареното кафе зависи както от начина на приготвяне, така и от самият сорт кафе, който избирате. Съветваме ви да изпробвате различни видове кафе, за да разберете, кой вкус ви допада най-много. Имате богат избор между вкусове, интензитет и начини на изпичане. Експериментирайте и открийте своят любим!

3. Използвайте добра мелачка

Също като класическото приготвяне с гореща вода, вкусът на студено свареното кафе до голяма степен зависи от прецизното и точно смилане на кафе зърната. Инвестицията в добра кафемелачка винаги е добра идея. Ще откриете, че по-финото смилане придава по-горчив вкус на кафето ви, но разбра се, кафе зърната не трябва да бъдат и твърде едро смляни. Пробвайте няколко пъти, докато откриете точното смилане, което отговаря на вкуса ви.

4. Филтрирайте кафето

Доброто студено кафе трябва да бъде тъмно и копринено гладко. Ако използвате метода на френската преса, можете да филтрирате студената напитка допълнително, като я прелеете през филтър за кафе, за да си гарантирате, че сте премахнали цялата утайка.

5. Направете си кафени ледени кубчета

Хубавото на студено свареното кафе е, че то е студено от самото начало. Ако все пак бихте искали да добавите лед, едва ли искате да разредите вкуса. Решението, което ви предлагаме е да си направите кафени ледени кубчета, които можете да добавяте към кофеиновата напитка без да опорочите вкуса и, а само ще я направите още по-освежаваща. 

Насладете се на слънцето и горещите летни дни с любима, вкусна и освежаваща кафе напитка!