7 неща за кафето, които вероятно не знаете!

Доказано е, че кофеинът, привлича пчелите, действа им като лекарство и има има положително въздействие върху тяхната дълготрайна памет.

Кафето е напитка, по която толкова много от нас са направо вманиачени. Макар да я консумираме всеки ден и да си мислим, че напълно я познаваме кофеиновата напитка има много с какво да ни изненада. Ето седем факта, които вероятно не знаете, за кафето.

1. Тялото ни всъщност не се нуждае от кафе сутрин.

Тялото ни има естествен будилник, който започва да произвежда достатъчни количества от хормона кортизон, веднага след като се събудим. Ето защо, приготвянето на чаша кафе за събуждане няма толкова физиологичен смисъл, а е по-скоро част от ежедневната ни рутина. Ако искате да усетите истинското влияние на кофеина - изпийте своето кафе по обяд, когато ефектът ще е много по-впечатляващ.

2. Не кофеинът ни ободрява, а ефектът му върху аденозина.

Докато мозъкът ви работи активно, невроните интензивно произвеждан аденозин, който от своя страна дава сигнали на мозъка, че е време да забави темпото и да си починете - нещо, което ние наричаме ''приспиване'' и ''умора''. След като изпиете кафето си, кофеинът се нуждае от около 20 минути да достигне до мозъка, където се прикрепя към рецепторите на аденозина и ги притъпява, а по този начин дава на мозъка сигнал, че може да продължи работата си. Обобщено, това означава, че кофеинът не дава допълнително енергия, а забавя естествените процеси на умора в организма.

3. Кафето привлича пчелите.

Учените от Порландския университет работили върху иновативна чаша, която да помага на астронавтите да пият безпроблемно кафето си от чаша, а не от плик.

Оказва се, че има действителна връзка между кафето и пчелите. Доказано е, че кофеинът, привлича пчелите, действа им като лекарство и има има положително въздействие върху тяхната дълготрайна памет.

4. Астронавтите използват специални чаши за кафе.

Може би много от нас не се замислят често за гравитацията. Но ако нямаше такава, която да държи кафето ни в чашата - щяхме. Учените от Порландския университет работили върху иновативна чаша, която да помага на астронавтите да пият безпроблемно кафето си от чаша, а не от плик. Този проект обаче се оказал доста скъп. Една такава чаша би струвала около 500 долара, за да може да се принтира на 3Д принтер, което прекратили работата им за момента.

5. Кафените дрямка съществуват и са наистина ефективни.

Доказано е, че кафето се разлива по-лесно от бирата.

Обикновено пием кафе, за да избегнем дрямката. Редица изследвани обаче показват, че кафената дрямка е наистина ударна почивка, която за кратко време ще ни презареди със сили и енергия за часове напред. Направете си чаша кафе, изпийте я, след което легнете за кратка дрямка от около 10-20 минути, докато кофеинът достигне до мозъка ви. След като се събудите, ви гарантираме, че ще се чувствате изненадващо свежи и отпочинали.

6. Страничният шум в кафенетата е добър за вас.

Проучванията показват, че страничният шум на обществени места влияе добре върху креативността. Ако сте забелязали повишена продуктивност докато сте в кафенето - ето я и причината. Ако все пак нямате възможност да работите от близкото кафене, сайтът Coffitivy предлага приложение, което пресъздава шумът от кафенетата - потропване на чашите и всичко останало, което ви разсейва леко, позволява на съзнанието ви да се рее, а именно  тогава се раждат най-добрите идеи.

7. Кафето се разлива по-лесно от бирата.

Опитвали ли сте се да сервирате чаша пълна с кафе? Често се случва да разлеете, нали. За сметка на това е много лесно да поднесете халба бира без да я разплискате. Всичко това се дължи на консистенцията. Ето защо чаша капучино също би била много по-лесна за сервиране, в сравнение с чистото кафе.