9 начина да демонстрирате добри маниери в заведенията за кафе

Кафенетата са места, които обикновено използваме за малко отдих през обедната почивка или за подобаващ край на работния ден. Тук можем както да си починем, така и да се насладим на споделени мигове с близките си хора. Освен със своето удобство, днешните специализирани кафе заведения изненадват и с интересен интериор и най-важното - превъзходни кафе специалитети.

В последните години, хората започнаха да обръщат все по-голямо внимание на продуктите, част от ежедневната им консумация, като това важи както за храната, така и за напитките. Ето защо не е изненадващо, че кафенетата придобиват все по-голяма популярност като средище на кафе културата, в което освен на приятна и вдъхновяваща атмосфера можем да се порадваме на кафе с превъзходно качество, приготвено по редица разнообразни рецепти. С тази статия ще ви предложим девет начина, по които можете да демонстрирайте добри маниери, посещавайки любимото си кафене

1. Задавайте въпроси!

Да, точно така! Дори да ви звучи странно, да задавате въпроси на професионалистите, които ви обслужват и приготвят кафето ви, е нещо напълно нормално. А спрямо отговорите, които получавате, можете да прецените дали заведението е добро. Не сте наясно с разликата между кафето от Кения и това с произход - Гватемала? Просто попитайте. В добрите кафе заведения ще ви обяснят любезно, за да се опитат да ви предложат възможно най-доброто кафе, спрямо вкуса ви.

2. Въздържайте се да използвате телефона си докато поръчвате.

Баристът е човек, не го забравяйте. Той заслужава вниманието ви, а любезността и доброто възпитание изискват да му го дадете. Инстаграм, фейсбук и останалите социални мрежи могат да почакат пет минути докато не получите готовото си кафе.

3. Не е огромен проблем, ако не могат да изпълнят поръчката ви с точност.

В днешния кафе свят сме свикнали да получаваме голямо многообразие от вкусове, които да разнообразят ежедневната ни консумация на кофеиновата напитка. Все повече от нас започват да експериментират с вида и вкуса на кафе напитката. Само защото искате да поръчате соево лате с лешник или макадамия, не означава, че навсякъде биха могли да ви го приготвят. На много места нямат всички съставки, за които бихте могли да се сетите, а вие би трябвало да разберете. Ако това наистина представлява проблем за вас, ви предлагаме две алтернативи. Или сменете заведението, или просто попитайте какъв кафе коктейл, с максимално близък вкус, биха могли да ви предложат.

4. Уважавайте работата на бариста.

Времената, в които да работиш като бариста бяха просто начин да си докараш временен, допълнителен доход, докато събереш малка сума пари, отминаха. Истински опитния бариста се познава от пръв поглед. Той знае какво да ви попита, как да разбере какво кафе предпочитате, да ви предложи разнообразен вкус, който да подобри настроението ви, както и да ви приготви наистина добро кафе. Не мислете, че всичко това се постига лесно. Напротив, изисква време и усилия, а е добре да подходите с нужното уважение към това.

5. Оставете бакшиш.

Не бъдете стиснати. Все пак в добрите кафенета ви подаряват неустоим вкус от любимата кафе напитка, който често не бихме могли да получим у дома.

6. Внимавайте с времето си прекарано в използване на WiFi.

Запомнете, че кафенетата не са място, където можете да седнете и да прекарате цял ден. Разбира се, при някои хора самата обстановка, в съчетание с ароматната, кофеинова напитка подпомага продуктивността. Ако и на вас заведенията за кафе ви влияят по този начин, просто периодично предприемайте нова поръчка - нова чаша кафе или нещо за хапване винаги е добра идея.

7. Не бъдете разхвърляни.

Хората, които работят в кафенето имат по-важна работа от разчистването на бъркотията ни. Ето защо винаги е проява на добро възпитание да разчистваме след себе си, или поне да се опитаме да не създаваме твърде много работа след себе си. Разбира се, че клиентът винаги има право, но се опитайте да се поставяте и на чуждото място.

8. Говорете по телефона отвън.

Не говорим за кратките, уточнителни разговори, които са част от ежедневието ни. Когато става дума за дълги бизнес разговори или забавна раздумка с приятел, е по-добре да се съобразите с останалите посетители и да излезете да говорите отвън. Често по време на такъв тип обаждания забравяме да се съобразяваме с начина и силата, с която разговаряме, ето защо рискувате да отнесете не един укорителен поглед. Никой не е длъжен да служа разговорите ви по телефона, все пак обикновено хората са там да си починат или да работят. 

9. Бъдете мили.

Светът щеше да е много по-приятни място за живеене, ако не бяхме толкова погълнати от ежедневието си и по-често се сещахме да сме мили без причина. Купете кафе на непознат, оставете голям бакшиш или просто оставете книга със симпатично послание, за следващите посетители. Проявявайте човечност и любезност колкото по-често можете, това ще направи останалите и вас самите по-щастливи.

Какви са вашите малки тайни, когато се потапяте в света на кафето?