9 лесни начина да отпразнувате международния ден на кафето

За тези, които все още не знаят кога е международния ден на кафето - предлагаме нов повод за празник, който да отбележите в календара си! Първи октомври е официалният, интернационален празник на любимата ни ароматна напитка. На този ден, в редица градове по света, се организират разнообразни събития, с които се чества ободрителната напитка. Международната кафе организация провъзгласява първи октомври за първа официална дата - празник на кафето, а допреди това неформално за повода се е използвала датата - 29ти септември.

Всъщност всеки от нас чества кафето ежедневно, като започва деня си с него, възприема го като част от работния процес или го свързва с момент на наслада, почивка и среща с любимите хора. Откровено казано международният ден на кафето е по-скоро маркетингова стратегия на различните кафе компании, с която да разпространят малко безплатно кафе, да напомнят за себе си и да рекламират качеството на своите селекции. Дори да е така, това е само още един повод за нас да празнуваме. Какво по-добро от още добро кафе и то безплатно?

Нека намерим още един повод за празник и да отбележим запомнящо се деня на кафето. За да се случи това, ви предлагаме девет лесни начина, с които да отпразнувате деня на кофеиновата напитка и да си подарите приятни емоции и отличен вкус.

1. Запомнете цитат, свързан с кафето

Моят личен любим цитат е от Леана Рене Хийбър и гласи: „Първо кафето. После плановете.”. Сигурна съм, че ще се превърне в любим и на много от вас, защото не е ли именно това истинската философията на кафе ценителите? Моят ден не може да започне без чаша от вълшебната напитка. А вашият?

2. Опитайте метод на приготвяне, който не сте изпробвали досега

Днешният кафе свят е цветен и разнообразен. Пред кафе любителите стой наистина богат избор от вкусове, видове и методи на приготвяне на любимата напитка. Еспресо, късо, дълго кафе..чисто кафе или кафе специалитет с пухкаво мляко и сметана..кафе от машина, кафеварка или нес..Изборът е наистина широк. Вероятно имате любимо кафе, което консумирате всеки ден като част от работната рутина. На 1-ви октомври ви предизвикваме да разнообразите вкуса и вида кафе и да опитате нещо непознато и различно. Многообразието от кафе изкушения има още с какво да ви изненада!

3. Прочетете статия свързана с кафето

Онлайн света е пълен с блогове за кафе, списания за кафе, кафе сайтове и свободно циркулиращи статии с интересни факти за кафето. Има много нови и интересни неща, които бихте могли да научите за своята любима напитка. Защо не започнете още сега?

4. Абонирайте се за кафе издание

Дори да не живеете в близост до някой от кафе метрополисите, бихте могли да се докоснете до кафе културата и да изучавате тайните на кафе специалитетите където и да се намирате. Съществуват доста списания, които ежемесечно ни информират за новите трендове при приготвянето на кафе напитката, селекцията на вкусове и откриването на нови и впечатляващи заведения за кафе. Абонирайки се за тези издания постоянно ще сте в крак със случващото се в кафе общността.

5. Отдайте се на ''фика'' - шведската кафе пауза

Ако все още не сте го пробвали, международният ден на кафето ви дава повод да опитате. Така наречената шведска ''фика'' не е просто кафе пауза, а истинска почивка, която ви помага да се отърсите от напрежението и да релаксирате в компанията на чаша кафе. Поръчайте любимият си кафе специалитет, вземете си книга и си починете истински в обедната почивка - гарантираме ви, че ще се заредите с енергия и позитивизъм, които ще направят остатъка от деня ви много по-слънчев.

6. Пробвайте кафе дрямката

Ако се чувствате изморени, ви предлагаме да изпиете едно кафе, да дремнете около 20 минути, а след това ефектът ще е чудесен. Ще се почувствате свежи, отпочинали и презаредени със сили и идеи.

7. Научете се да поръчвате кафе на чужд език

Където и по света да отиде, истинският кафе любител задължително пробва от местното кафе. Това се случва от една страна по необходимост, но и поради голямото ни любопитство и желанието да изпробваме нови вкусови усещания свързани с кафето. Всяка държава си има специфики при приготвянето и селекцията на блендове, затова е добре да се докоснем до чуждата кафе култура. Хубавото е, че думата ''кафе'' е разпознаваема навсякъде по света и няма да срещнете големи затруднения да се сдобиете с любимата си чаша ободрителен еликсир, където и да се намирате. Но ако се постараете да запомните как да кажете ''кафе'' на съответния език, със сигурност ще предизвикате усмивка у местния обслужващ персонал.

8. Купете си книга за кафето

Кафе светът е необятен, а историята на кафето датира от далечни времена. За тези от вас, които искат да се гмурнат по-дълбоко в познанията за кафето, има редица книги с интересна и полезна информация, която ще обогато знанията ви не само за вкуса, но и за останалите любопитни факти около кофеиновия специалитет.

9. Наблюдавайте сервиране на кафе

Винаги е приятно да получим кафето си с изрисувана картинка отгоре на чашата. Предизвиква усмивки и положителни емоции. Като начин да отпразнувате международния ден на кафето, предлагаме да се помолите да ви покажат как го правят -сигурни сме, че ще ви е интересно, забавно и запомнящо се.

Кафето е най-консумираната топла напитка в цял свят. В някой държави е превъзхожда консумацията на вода. Кафето е необятна вселена, която предлага истински богато разнообразие от вкусове и усещания, способни да направят живота ни далеч по-добър. Чествайте връзката си с кафето всеки ден, докато пиете сутрешната си чаша от ободрителната напитна, но и не забравяйте, че вече има Международен ден на кафето, в който може да освободите въображението си и да запълните деня с приятни и изключително интересни кафе занимания.