9 приложения на остатъка от свареното кафе у дома

Ако наистина обичате кафето съществува възможност да изпиете цялото количество от свареното сутринта кафе. Но ако все пак остане част от него, не го изхвърляйте, защото ще ви предложим няколко приложения на остатъците от свареното кафе, които са наистина полезни

Ето няколко начина да използвате остатъка от свареното кафе, независимо дали разполагате с цяла кана или само няколко лъжички от кофеиновата напитка.

1. Отървете се от охлювите в градината

Научих този малък трик от Австралийско списание по градинарство - изсипете остатъците от свареното кафе в пръскалка и напръскайте расстенията в градината. По този начин няма да навредите, а точно обратното - ще се отървете от охлювите по растенията.

2. Направете си ледени кубчета

Ако не искате да похабявате остатъците от вече свареното кафе, просто напълнете формичка за лед и го замразете. Така когато пожелаете можете просто да размразите няколко кубчета и готово - имате вкусна кафе напитка за отрицателно време.

3. Използвайте кафето за марината

Пролетта е тук! Времето се стопли. Идва моментът за дългоочакваните пикници, барбекюта и дълги излети сред природата. Остатъците от сварено кафе могат да се използват за марината за месо, дори зеленчуци. Съставката е добре позната и придава превъзходен вкус на всяко ястие.

4. Напоете растенията

Поради по-ниското ниво на рН, кафето е чудесно напоително средство за нежните растения като рози, бегонии, и хортензии. Вземете остатъка от кафето, като се уверите, че в него не са добавени мляко или захар, и разредете с равно количество вода - напоете растенията у дома или в градината и се радвайте на красотата им.

5. Боядисай си дрехите

Може да ви звучи невероятно, но остатъкът от сварено кафе може да се използва като натурална боя за текстил и хартия. С кафе можете да боядисате дрехите си в приятен, светлокафяв цвят, като придадете индивидуален почерк на своя стил.

6. Направете глазура за сладкиши

Всеки кекс или бисквитки са много по-вкусни с глазура. А глазурата става далеч по-апетитна с кафе. Добавете остатъчното сварено кафе към своя сладкиш и ще получите невероятно апетитен специалитет, с дъх на любимото ни кафе.

7. Сгответе супа

Звучи наистина странно, но хората по света го правят. Съществуват рецепти, които използват сварено кафе като основна съставка за супа, като Вегитарианска Лучена Френска супа например. Преди да опитате не можете да сте сигурни за вкуса, така че ви предизвикваме да се развихрите в кухнята и да пробвате!

8. Бъдете артист

Може да не си го представяте, но с остатъците от сварено кафе може да рисувате. Много е лесно, с тях рисувате по същия начин като с акварелни бои. За вдъхновение можете да разгледате изложбата на китайския художник Hong Yi в Хонг Конг.

9. Направете собствен кафен ликьор

Кафеният ликьор е идеално допълнение към всеки кафе коктейл. А е и много лесен за приготвяне - използвайте захар, ванилов екстракт, водка и остатъците от кафе, разбира се. Получената напитка ще ви впечатли и изненада с чудесен вкус.

Обичате кафе и то се е превърнало в неизменно начало на всеки ваш ден? Но ежедневното прахосването на големи количества остатъчно сварено кафе ви влудява? Следвайте препоръките ни и ще намерите практично приложение на приготвеното количество до последната капка.