Искате да развиете своите бариста умения? Ето как!

Има всевъзможни начини да навлезете в кафе света. Най-лесният и приятен, може би, е редовната консумация на любимата кофеинова напитка, разбира се. Ако обмисляте по-задълбочена връзка с чудодейния продукт, част от повечето домакинства по света, ви предлагаме да обмислите професия свързана с кафето. 

Тази професия изисква освен задълбочени познания върху материята на кафе продукта,  вроден нюх към комбинациите на различни вкусове и усет към детайлите. Тъй като приготвянето на кафе е един изключително дълъг и прецизен процес, за който много малко хора си дават сметка, имате много врати, през които да влезете в същината на кафе културата. От етапа на селекция и комбинация на кафе зърната, през изкуството на изпичане на кафето до продажбата на кафе ... Професионалното развитие в сферата на кафе продуктите може да бъде доста цветно и разнообразно. Вероятно най-разпространеният начин да се ангажирате с кафе индустрията обаче остава работата като бариста.

Времената, в които работата в кафене се смяташе за непрестижна и просто временна дейност, с които младите спестяват малко пари, отминаха. Приготвянето на кафе се е превърнало в истинско изкуство, в което многобройни групи хора, по цял свят, влагат време, усилия, желание и неподправен нюх. Докато преди 30 години, терминът "професионален бариста" не съществува, днес той е разпространено название за професия, с която се захващат интелигентни и образовани хора, с високи познания за кафето като продукт.

Как да станем барист?

Хората, занимаващи се с професията на бариста, трупат опит и познания по различни начини. Някои започват работа в кафенета, където имат възможността да се учат и да експериментират, а други залагат на обучителните курсове. Има редица сертифицирани обучения, които разкриват тайните на кафето, или поне част от тях, на всеки с желание да трупа познания. Обикновено големите компании за кафе, провеждат курсове в различни градове по света, с цел да направят вкуса от кафето си дори още по-професионален, когато е приготвен от опитен професионалист. 

Ако се чудите кое е по-добре като последователност: Да изкарате курс за бариста и тогава да започнете работа като такъв, или пък да поработите малко в някое кафене и след като придобиете малко опит да се запишете на курс? - и двете са добра идея. Щом имате желанието да се занимавате с това, така или иначе ще ви се случат и двете неща, просто преценете възможностите си и се впуснете смело в кафе света.

Какво можете да очаквате от сертифицираните бариста програми?

Приготвянето на кафе се е превърнало в истинско изкуство, в което многобройни групи хора, по цял свят, влагат време, усилия, желание и неподправен нюх.Отговорът на този въпрос варира според конкретния курс. Но общото е, че  всеки един курс ще ви научи на основни техники на приготвяне на кафе напитките. Както добре знаете, щом четете тази статия, има различни начини на приготвяне и варене на кафето, а обучителният курс ще ви запознае с техните тънкости и специфики. Ще научите и интересни рецепти за приготвяне на кафе коктейли, с които ще впечатлявате клиентите, а защо не и близките си хора.

Какво ни превръща в добър бариста?

Категорично любовта към кафето. Тази професия изисква освен задълбочени познания върху материята на кафе продукта,  вроден нюх към комбинациите на различни вкусове и усет към детайлите. Експериментирайте и творете, но винаги оставяйте кафето да ви води!

Коя е най-трудната част от обучителните курсове за бариста?

Приготвянето на еспресо. Дори да ви звучи странно, това е най-трудното, което трябва да научите, за да станете добър в работата си. Доброто еспресо е един цял свят, наука и изкуство. Научите ли това, кафе коктейлите с мляко и сметана оставяме на въображението и инстинктите ви!

Ако за вас кафето не е просто напитка, а една изцяло различна вселена. Ако искате то да се превърне от начин за събуждане в начин на препитание. Ако искате да творите с кафе - научете всичко за кафето, преминете курс и не забравяйте да се наслаждавате на това, което правите. Открийте бариста в себе си и започнете да експериментирате!