Кафе културата в Куба

В Куба можете да изпиете кафето си както във всеки дом, така и във всяко заведение, от по-непретенциозните кафенета на улицата до по-луксозните ресторанти, но общото е едно - ще получите чаша кафе със силен дух и идентичност, което ще ви впечатли с разпознаваемия си почерк.Кафето идва в Куба около средата на 18-ти век, а скоро след това се превръща в основен отрасъл за страната. Куба бързо печели славата си на един от големите кафе производители и износители. Всъщност производството на кафе оказва толкова силно влияние върху кубинския пейзаж, че първите кафени плантации днес са в списъка на ЮНЕСКО, а напитката става емблематична част от националната идентичност.

Как кубинците приготвят кафе?

Автентичното кубинско кафе се приготвя в кафеварка на котлона. Самият начин на приготвяне говори сам за вкуса на крайния резултат - непретенциозно, но много вкусно кафе с класически вкус. Кубинците получават кафето си на месечни дажби, макар и не дотам висококачествено, но всяко домакинство има достъп до кофеиновата напитка и винаги ще е готово да я сподели със своите гости.

Какво представлява кафе Cubano!

Кафе Cubano съществува като интернационален термин в кафе света и затова ще ви споделим неговите специфики. Всъщност т.н. кубинското кафе е традиционното еспресо за Куба, което се е превърнало в неразделна част от местната култура. То се характеризира със силен и запомнящ се, но и леко сладък, вкус, който ще плени всеки истински ценител на кофеиновата напитка. Кафе културата в Куба е олицетворение на народа тук, тя е топла, свежа и жива. В Куба можете да изпиете кафето си както във всеки дом, така и във всяко заведение, от по-непретенциозните кафенета на улицата до по-луксозните ресторанти, но общото е едно - ще получите чаша кафе със силен дух и идентичност, което ще ви впечатли с разпознаваемия си почерк.

Социалният аспект на кубинското кафе.

Това, което със сигурност отличава кубинската кафе култура от американската, е фактът, че в Куба, кафето е средство за общуване.

Това, което със сигурност отличава кубинската кафе култура от американската, е фактът, че в Куба, кафето е средство за общуване. Всяка малка чаша от ароматната напитка е начин кубинците да демонстрират своето гостоприемство и да споделят с гостите си местните клюки. Това е основният елемент, който разграничава кубинското от американското кафе. Докато кафето в САЩ се пие по необходимост, в движение, като начин да си набавите нужната енергия, с която да продължите да изпълнявате задачите си, в Куба то е повод за дълги разговори и почивка. Тук, хората отделят време за своите близки и приятели, а споделените с тях моменти често се прекарват с чаша кафе в ръка. Подобно на други култури, характерни със своите силни социална кафе традиции, като Швеция, Турция и Етиопия, в Куба кафето е не просто напитка, а средство за общуване.

Кубинската култура има забележителен подход към кафето. Тя го възприема като начин за демонстрация на гостоприемство и отделено време за близките хора. В Куба кафето не само се отличава със запомнящ се вкус, то е начин за сближаване на хората и има висок принос в социален аспект. Независимо дали ще изберем да изпием чаша кафе Cubano или ще се спрем на друг вкус, отношението към кафето е нещо, което определено бихме могли да вземем като пример от кубинците.