Филтър кафе срещу еспресо. Какви са разликите?

Докато филтър кафето придобива все по-широка популярност сред кафе любителите поради лесния си начин на направа, еспресото все още остава нарицателно за "истински кафе вкус". Всъщност няма такова определение като по-добро кафе, всичко зависи от личните предпочитания за вкус на отделния човек, тъй като съществуват известни разлики между двата типа кофеинова напитка. 

Какво прави еспресото различно от филтър кафето?

Макар че може да видите думата "еспресо" отбелязано на пакет кафе зърна, това е подвеждащо, тъй като еспресото всъщност не е вид печене или специална селекция кафе на зърна, а просто метод за приготвяне на любимата енергизираща напитка.

Има няколко разлики между направата на еспресо и сваряването на кафе чрез метода на филтриране. За начало, еспресо машината е напълно различна като технология. Начина на извличане на кафе от зърната - чрез гореща вода под високо налягане - прави процеса на приготвяне далеч по-кратък. Степента на смилане на зърната изисква кафените зрънца да се мелят много по-фино, отколкото при метода на филтриране, което повлиява на вкуса. Еспресото е по-късо и интензивно на вкус кафе - нещо, което много привърженици на ободрителния еликсир предпочитат.

Нещо повече за каймака на еспресото

Освен малкото си количество и концентриран вкус, един от основните показатели за еспресо е каймакът. Това е слой от пяна на върха на напитката, който ще ви разкрие много неща за продукта в чашата.

Каймакът е показателен за интензитета на напитката ви - колкото по-тъмен е той, толкова по-силно е еспресото.

Каймакът е показателен за интензитета на напитката ви. Колкото по-тъмен е той, толкова по-силно е еспресото.

Можете да научите също дали кафе сместа използвана за приготвяне на вашата напитка е свежа. Както споменахме за всяка чаша еспресо се използва гореща вода под налягане която извлича кафе от зърната. След ударната екстракция на сместа, течността се връща към нормално налягане и не може да задържи всички балончета. Те отиват на повърхността на напитката и образуват пяната. Така че колкото по-плътен е каймакът, толкова по прясно изпечени са кафе зърната.

Еспресо кафето съдържа ли повече кофеин?

Всеобщ въпрос е дали еспресото съдържа повече кофеин от останалия тип кафе напитки. Този въпрос е много интересен и зависи от гледната ви точка. Тъй като филтър кафето е по-дълго, в него има по-голямо количество кофеин, но не е за пренебрегване другата страна на монетата - еспресото е по-късо и се пие много по-бързо, тоест съдържанието на кофеин ще ви подейства по-ударно. 

Пийте каквото предпочитате!

Не забравяйте, че пиенето на кафе е несравнимо удоволствие. Консумирайте различни видове кафе, според настроението си и ще оставате с добро чувство и вкус след всяка чаша. Намирам, че различните методи на приготвяне са подходящи за различни поводи, но са свързани тясно и с предпочитанията ни. Аз например обожавам сутрините ми да започват с голяма чаша кафе, но много хора предпочитат удара на еспресото за събуждане. 

А какъв е предпочитаният от вас начин за приготвяне на кафе?