Какво да очаквате от кафето от Централна и Южна Америка: Какао, Ядки и Подправки

Кафето да е просто кафе? Надяваме се, че ни следите от достатъчно дълго, за да знаете, че това твърдение никак не е вярно. Няма как да отречем, че кафетата от различни региони се различават по вкус, а това, както вече знам, се дължи на редица фактори като: почва, надморска височина, традиции в отглеждането и изпичането на зърната.

В такъв случай какво прави кафето от Никарагуа различно от кафе зърната от Кения? Днес ние ще говорим за кафе от Централна и Южна Америка, неговите характеристики, както факторите, които определят спецификите на кофеиновия продукт от този регион. Познаването на основните разлики в кафето може да ви помогне по-лесно да идентифицирате тези вкусове, които ви харесват, а също и да демонстрирате по-задълбочени познания при следващата си покупка с магазина за кафе.

Регионалните различия в кафето

Няма определени правила за разликите във вкуса на кафето от различни региони, но тъй като някои сортове са по-разпространени в някои географски региони, отколкото в други, те претърпяват различни подходи при обработката. Често методите за преработка е един географски регион са сходни, ето защо бихме могли да направим някои генерални обобщения. Основните прилики между кафетата от Централна и Южна Америка са класическият вкус, средно плътно тяло, както и всички тези нотки на какао, ядки и подправки.

Кафе от Централна Америка

Кафе зърната от Централна Америка са известни със своя балансиран вкус, който прави кафето от този регион изключително подходящо за прохождане в света на кафето.Кафе зърната от Централна Америка са известни със своя балансиран вкус, който прави кафето от този регион изключително подходящо за прохождане в света на кафето. Тези кафета не са горчиви, нито твърде киселинни, отличават се с гладки и шоколадови бележки. 

Кафе от Южна Америка

Премествайки се към Южна Америка, получаваме кафе с доста по-широк вкусов профил. Любителите на кофеиновата напитка, които имат малко по-задълбочени познания вероятно знаят, че Колумбия е една от най-големите страни производители на кафе в света. Колумбийското кафе се отличава с добре закръглен вкус, умерена киселинност и превъзходна сладост.

Няма твърди правила

Както вече споменахме, няма окончателни правила за вкусови профили на сортовете от различни региони, а горе-посочените отличителни белези се определят по-скоро като тенденции. Ако наистина искате да знаете повече за профила на кафето, което поръчвате или купувате, най-добре е да попитате експертите по кафе в магазина или заведението. Тези хора най-добре познават продуктите си и ще ви обяснят подробно какво да очаквате с всяка чаша. А какво вече сме ви казвали - не е странно да питате!

Колумбийското кафе се отличава с добре закръглен вкус, умерена киселинност и превъзходна сладост.