4 въпроса, с които ще успеете да изберете наистина добро кафе

Как разбирате кои кафе зърна да купите когато влезете в магазина? Ако просто седите пред витрината и се чудите какво да изберете, наистина точният избор изглежда труден. От доброто кафе обаче ви делят само няколко въпроса. Попитайте следните четири прости неща и ще съберете необходимата информация за кафе сместа, с която да успеете да подберете наистина качествено кафе

Има известна красота в това да купите кафето си от мястото, на което то се изпича от опитни експерти, запознати с всички специфики на занаята. Тъй като те добре разбират от работата си, тук въпросите са позволени, дори желателни. Запомнете, че няма такова нещо, като най-добро кафе. Докато за вас, най-доброто кафе е един тип смес, за други привърженици на кофеиновата напитка, на определението "най-добро" отговаря съвсем отделен бленд. Именно с питане ще успеете да изберете това кафе, което напълно да отговаря на вкуса ви. 

1. Кога са изпечени зърната?

Свежестта е ключов елемент от добрата чаша кафе. В повечето магазини за кафе можете да откриете датата на изпичане, отбелязана на чувалчето със зърната. Ако все пак я няма, не се притеснявайте да попитате. Ето още един трик: погледнете кафетата, най-отзад на рафта, често те са тези, които са изпечени най-скоро.

2. Коя смес е най-подходяща за ... (тук вие изберете любимия си метод на приготвяне)?

В наши дни, кафе смесите се приготвят по универсален начин, който да подхожда на всякакъв тип приготвяне. Все пак някои блендове са по-съвместими с определени методи на варене на кафето. Например, ако сте свикнали да правите сутрешното си кафе с френска преса, не гледайте еспресо смесите. Отново на някои места ще видите, че най-подходящият начин на приготвяне е упоменат, но ако не е - питайте!

3. Опишете любимото си кафе и попитайте за нещо сходно като вкус.

Мислете за избирането на кафе, като за избора на вино. Ако бяхте във винарна щяхте да споменете какво вино обичате - бяло, червено или розе, плодово или по-сухо, нали? В магазинът за кафе можете да използвате същите маниери. Обяснете какво е любимото ви на вкус кафе, какви сортове и начин на приготвяне обичате. Опитните специалисти познават много добре кафето си и ще ви ориентират кой е най-подходящият за вас избор.

4. Кое е любимото ви кафе?

Искате да опитате нещо ново и различно? Попитайте експертите по кафе в магазина кое е тяхното предпочитано кафе. Вземете малко и експериментирайте у дома. Хората в кафе магазините имат богат опит и познания и могат да ви препоръчат блендове и вкус, до който ще стигнете по-трудно сами!

Подгответе се за следващото си посещение в магазина за кафе. Следвайте препоръките ни и сме сигурни, че вкусът на следващата ви чаша кафе ще ви впечатли истински!