Как кафето може да направи бирата още по-добра?

Ако се разровите в историята на бирата с кафе ще намерите различни версии за произхода на този тип бирена отвара.Кафето и бирата не звучат като свързани напитки, нали? Повечето от нас асоциират кафето с началото на деня, а бирата с неговия край. Сутрешната чаша кафе е безотказен метод за събуждане и енергизиране, докато халбата бира обикновено се използва като начин за почивка след приключване на дългия работен ден.

Но в света на напитките, кафето и бирата всъщност имат силна производствена връзка. Все повече и повече производители на бира, сервират напитката с изящността и уменията на опитен бариста. Ако има едно нещо, което е сигурно, то е, че хората в света на крафт бирата и тези, занимаващи се с изкуството на крафт кафето имат едно общо нещо: страст към производството на любимата си напитка.

Бира & Кафе: вкусовете вървят ръка за ръка

Може да се изненадате, но вкусовете на бирата и кафето са свързани. Пивоварите, производители на бира, боравят умело с хмела, като могат да създават разнообразни комбинации от вкус и аромат, използвайки чудодейната съставка. Кафе индустрията е позната със същото. В зависимост от избраните методи на изпичане и комбиниране на зърната, кафе брандовете правят невероятни и различни смеси, с индивидуални вкус и аромат.

Кафе интензитет

Точно както можете да използвате кафето като съставка, засилваща аромата на любимите си десерти, пивоварите го използват като съставка, която да промени вкуса на бирата. Любопитно е, че кофеиновият продукт допълва идеално малцовите нотки, макар и да звучи като нетрадиционна комбинация.

Къде започва връзката между двата продукта?

Точно както можете да използвате кафето като съставка, засилваща аромата на любимите си десерти, пивоварите го използват като съставка, която да промени вкуса на бирата. Кога пивоварите започват да използват кафе като допълнителна съставка към хмелната напитка? Ако се разровите в историята на бирата с кафе ще намерите различни версии за произхода на този тип бирена отвара. Независимо от факта, откъде е произлязла идеята обаче, няма как да отречем, че нетрадиционната смес е провокирана от подобните вкусови профили на двата продукта. Но как традиционната бира преминава в иновативната напитка: бира с кафе? Кафето най-често се добавя към бирата по два начина. Първият включва добавяне на смлени зърна директно към бирата, по време на етапа на ферментация. Другият метод включва студена напитка. Студено свареното кафе има за цел да сведе до минимум момента на разреждане на хмела, и да направи сместа по-концентрирана.

3 страхотни бири с кафе!

Сега, нека да отговорим и на истинския въпрос - можем ли да си приготвим собствена бира с кафе? Ако имате домашна пивоварна - разбира се! Но дори и да не започнете да си правите свои собствени бира у дома, ето нашите предложения за страхотна бира с кафе.

Mikkeller - Бира, която използва кафе Geek Brunch Weasel
Carton Brewing Co - Стандартно кафе
Goose Island - Бира, използваща Bourbon County Brand Coffee Stout

Наздраве!