Каква е оптималната консумация на кафе?

Идеята, че вече има определен брой чаши допустима консумация кафе за ден само привидно отговаря на въпроса за оптималната доза кафе на ден. Може би ви е омръзнало всяка седмица да се сблъсквате с нови и нови статии, свързани с това колко кафе можем да пием дневно, преди да превишим границите на здравословната консумация. Вече е доказано, че кафето оказва благоприятно влияние върху функционирането на организма. Съществуват редица ползи от честата консумация на ароматната напитка като енергизиране, подмладяване, дори дълголетие. Както добре знаем обаче прекаляването с каквото и да било, никога не е добро за тялото ни. Тъй като тенденцията за природосъобразен начин на живот, чието основно направление и е здравословното хранене, набира все повече привърженици, въпросът относно оптималната консумация на кафе остава на дневен ред.

Скорошните официални препоръки, от 2015г., посочват редица позитиви от ежедневната консумация на кафе напитки и препоръчват да пием кафе, но в умерени количества. Според тези насоки, оптималното количество от ободрителната напитка е от три до пет чаши на ден. На пръв поглед това е добре за любителите на апетитните кафе специалитети, но всъщност никак не отговаря на основния въпрос. Разминаването може да дойде от там, че   не всички чаши кафе са еднакви.

Помислете за съдържанието на кофеин

Идеята, че вече има определен брой чаши допустима консумация кафе за ден само привидно отговаря на въпроса за оптималната доза кафе на ден. Основният проблем, свързан със здравословните ползи от кафето върху организма, е определянето на допустимата консумация на кофеин. Според редица изследвания 400 грама кофеин на ден са допустимата граница при възрастните, а при бременните тя е сведена до половина - 200 грама. Всяка чаша кафе обаче е с различна концентрация на кофеин. За кафе любителите е много трудно да определят точната концентрация на кофеин и затова не могат да усетят кога превишават допустимата си дневна доза. Освен това самият кофеин има различно влияние над различните хора. Тъй като всеки организъм функционира по индивидуален начин, преработката на отделните вещества при всеки е различна, ето защо двама души с видимо еднакъв ръст и тегло могат да препаботват кофеиновата субстанция по различен начин, съответно за всеки от нас има индивидуална оптимална доза кафе, а зададените граници са просто препоръчителни и ориентировъчни.

Взимайте предвид различните видове кафе напитки

Кафето е добре познато на човечеството от векове насам. Всяка култура възприема напитката по различен начин и има собствен подход при приготвянето. Тъй като кафето се е превърнало в неизменна част от живота на повечето от нас, компаниите производители са принудени ежедневно да предлагат нови и нови вариации на кофеиновия еликсир, за да отговорят на разнообразните предпочитания на своите клиенти. Кафе привържениците се делят основно на два вида: любители на традиционния вкус на класическото, черно кафе и почитатели на апетитната комбинация на кафе с мляко или сметана. Това е поредното потвърждение, че определянето на дневна дози кафе по чаши не е напълно успешно. Тези от нас, които консумират кафето в автентичния му чист вид, приемат далеч повече кофеин, за разлика от любителите на кафе специалитетите с мляко, в които преобладава количеството мляко или сметана, а вкуса и консистенцията на кафето са размити. 

Три - пет чаши кафе на ден? Но какви? Нашият съвет е да консумирате любимата си ободрителна напитка с удоволствие и мярка, като се водите най-вече по собствените си усещания. Организмът ни е способен да даде своите сигнали, в случай, че започнем да прекаляваме с кофеина. Радвайте се на всяка чаша кафе, защото тя ще ви енергизира, вдъхнови и ще направи денят ви по-добър.