Каква е разликата между Арабика и Робуста кафето?

Арабика кафето се характеризира с по-ниско съдържание на кофеин, което го прави подходящо за редовна и честа употреба.Арабика и Робуста са две думи, които се споменават често в света на кафето. Но какво означават те?

Съществуват различни видове кафе, но двата основни сорта, познати на кафе индустрията са: Арабика и Робуста.

Сортът Арабика

Арабика зърната съставят около 70% от световното производство на кафе. За правилното си отглеждане, Арабика кафето  изисква мек климат. Кафе зърната от сорта Арабика са известни със своя мек и ароматен профил, който ги превръща в най-предпочитаното кафе за любителите на кофеиновата напитка. Арабика кафето се характеризира с по-ниско съдържание на кофеин, което го прави подходящо за редовна и честа употреба. А киселинността на арабиките дава потенциал за превъзходен вкус на всяка чаша. С годините 100% Арабика се превръща в нарицателно за 100% качество. Разбира се, само фактът, че едно кафе е Арабика не го прави страхотно, има изобилие от елементи, които определят качеството на кафе сместа. Но определено съдържанието на 100% арабика зърна е добра основа за превъзходен кафе специалитет.

Сортът Робуста

Робуста зърната придават по-силен вкус на любимата ободрителна напитка, в сравнение с Арабика кафето.

Робуста зърната придават по-силен вкус на любимата ободрителна напитка, в сравнение с Арабика кафето. Сортът Робуста е по-лесен за отглеждане, тъй като не е толкова претенциозен към климатичните особености на района, в който се отглежда, често расте и при по-топъл климат. Робуста кафето също е по-устойчиво на болести и паразити, което го прави много по-лесно за отглеждане и понижава пазарната му стойност. Кафето от сорта Робуста се отличава с по-богато съдържание на  кофеин, и често се използва за кафе смеси и приготвяне на разтворими кофеинови напитки.

Арабика срещу Робуста

Арабика и Робуста зърната изглеждат по различен начин. Кафетата на сорта Арабика са с по-едра и елипсовидна форма, в сравнение с Робуста зърната, които са по-малки и кръгли. Химическият им състав също е различен, ето защо арабиката има ниско съдържание на кофеин, но 60% повече липиди и два пъти по-висока концентрация на захар. Ако някога имате шанса да се сдобиете с все още сурови арабика и робуста зърна, ще забележите разлика в миризмата - Арабиката притежава по-сладък и цветен ароматен профил, а Робустата ухае на зърнени култури или ядки.

Вече можете да направите по-информиран избор за кафето, което ще си приготвите утре сутрин. Независимо дали ще се спрете на 100% Арабика кафе, Робуста смес или комбинация от двата сорта, помнете, че видът кафе е само един от елементите, за които трябва да помислите, ако искате да получите чаша с неустоим вкус.Кафе зърната от сорта Арабика са известни със своя мек и ароматен профил, който ги превръща в най-предпочитаното кафе за любителите на кофеиновата напитка.