Какво да очаквате от африканското кафе?

африканските кафета са известни със своя плодов, сладък и цветен вкусов профилТеоритично погледната, няма строго определено правило, според което кафета от различни региони имат различия във вкуса. На практика обаче, в определени райони за отглеждане на кафе, виреят различни сортове, ето защо методологията на преработка и производство там е сходна, съответно блендове кафе със съответния произход имат някои сходства във вкуса. Това означава, че спокойно бихме могли да няколко обобщения относно отличителните качества на кафета от различните региони.

Африка: различни региони и кафета

Африка очевидно е огромен континент, по-голям от САЩ, Китай и Индия, взети заедно. Така че, когато казваме "кафе от Африка" нека не забравяме, че все пак говорим за много различни региони. В действителност, докато Етиопия и Кения са добре известни като производители на кафе, страни като Ангола, Бурунди, Камерун и Демократична република Конго са сред многото производители на кафе в Африка. Като цяло, обаче, африканските кафета са известни със своя плодов, сладък и цветен вкусов профил, който се простира от боровинкови до цитрусови бележки. Афиканското кафе е от този тип напитки, които ви карат да се питате: Наистина ли кафето може да се усеща и този начин? 

Сега нека се фокусираме върху отделните специфики на всеки регион.

 Афиканското кафе е от този тип напитки, които ви карат да се питате: Наистина ли кафето може да се усеща и този начин?

Какъв е вкусът на кафето от Етиопия?

Бидейки родина на кафето, не е учудващо, че Етиопия се отличава с много силна кафе култура. Има над 1000 разновидности на кофеиновата напитка, с произход Етиопия. Според типа обработка те могат да са по-леки, с по-цветни нотки, като жасмин, а натуралните, или сухи преработени смеси, са тези, характеризиращи се с малко по-тежък, плодов вкус, с текстура като сироп.

Какъв е вкусът на кафето от Кения?

Кенийските кафе блендове са известни със своята сложност. Те често имат остър, плодово-киселинен вкус, който обикновено се определя като доста тропически. Кафета от този регион се отглеждат предимно на голяма надморска височина, а страната е известна със своята система за кафе кооперации.

Какъв е вкусът на кафето от Руанда?

В Руанда, сортът Bourbon е широко разпространен. Той е известен със своята сложност, киселинност и балансираност. Кафетата, често са сладки с ярки нотки, с аромати, вариращи от цитрусови плодове до цветя. Руанда кафета са известни също със своето гладко, маслено тяло, както и карамелени мотиви.

Какъв е вкусът на кафето от Бурунди?

Бурунди кафето често се сравнява с кафе смесите от Руанда, което не е изненадващо, тъй като те са съседни територии. Кафета от Бурунди са ярки и динамични, с нотки на червени плодове, горски плодове и цитруси.

А вие имате ли любим сорт африканско кафе?