Пристрастяване към кафето - мит или реалност?

В днешното забързано ежедневие кофеиновата напитка се е превърнала в неизменна част от живота на огромен брой хора. Пием кафето си толкова често, че дори не се замисляме когато го поръчваме. Консумираме ароматната напитка по всякакви поводи - за да се събудим, в моменти когато имаме нужда да се енергизираме, за да си починем или като повод да прекараме време с приятели. Покрай многобройните причини за консумацията на кафе, пазарът предлага наистина огромно разнообразие от вкусове и видове кофеинови напитки, а голяма част от хората не могат да си представят живота си без кафе.

Съществуват редица спорове относно влиянието на кофеина върху човешкия организъм, а по-конкретно - неговите пристрастяващи свойства. Макар че 50% от потребителите на кофеин признават, че имат проблем с отказването или ограничаването на кафето, все още е трудно да признаем кофеина за пристрастяващо вещество. След дългогодишни изследвания кофеиновата зависимост вече не се разглежда като физически, а като психологически проблем. Според Американската психиатрична асоциация, проучванията относно този вид зависимост трябва да се пренасочат към начина, по който веществото засяга съзнанието на консуматора. Рядко се долавя промяна в поведението при намалена или тотално ограничена консумация, по скоро потребителят се чувства по-уморен и долавя завишена липса на енергия. Но тези симптоми могат да се разглеждат по-скоро като ментална привързаност към кофеиновото вещество, тъй като те се свързва с момент на почивка и ободрение.

Анализирайки кофеиновата зависимост, не можем да говорим за пристрастеност в чистия смисъл на думата. Ежедневната доза кафе ни кара да се чувстваме по свежи и продуктивни и в повечето случаи това ни кара да се чувстваме неспособни да намалим дневната си консумация на кофеин. Освен това многообразието от вкусове, достъпно на кафе пазара, ни помага истински да се насладим на всяка чаша. За любителите на кафе, то не е просто напитка, а ритуал и начин да отделим заслужено време на самите себе си, затова предизвикателството да се откажем от ароматния еликсир може да се окаже непосилна. 

За всички, който разпознават себе си към като заклети привърженици на кафето - можем да ви успокоим и уверим, че стига да пожелаете лесно бихте могли да изчистите тялото си от кофеина. Но кой ли би пожелал да се откаже от прекрасното усещане, което чаша прясно приготвено кафе ни дава...