Променящото се лице на Европейското кафе

Европа винаги е имала специална връзка с кафето. От векове насам кофеиновото чудо е една от най-търгуваните стоки на континента, като и до днес се радва на огромно ежедневно потребление, верни привърженици и огромно разнообразие от вкусове. Именно в Европа се ражда както еспресото, за което благодарим на Италия, така и концепцията за кафенетата, зародила се във Франция. Европейската кафе култура винаги е впечатлявала със своето богатство и продължава да се разраства. 

Кафе култура на Стария континент

Именно в Европа се ражда както еспресото, за което благодарим на Италия, така и съвременната концепция за кафенета, зародила се във Франция.

Легендите сочат, че кафето идва в Европа от Близкия изток, през 17ти век. Оттогава насам, европейските държави активно дават приноса си за обогатяване на кафе културата. Именно в Европа се ражда както еспресото, за което благодарим на Италия, така и съвременната концепция за кафенета, зародила се във Франция. Британците, макар да са прочути със своята чаена култура, също оставят следа върху историята на кафето. Благодарение на тях кафе напитката стига до колониите и започва да се развива и в Америка. Именно на британците, Америка дължи своите навици свързани с кафето

Разрастване на кафе индустрията

Кафето дотолкова се е настанило в ежедневието на повечето от нас, че трудно бихме могли да си представим живота без него. Ароматната напитка е едновременно рутина и специален ритуал. Консумираме я както за събуждане, енергия и повишена концентрация, така и за да си дадем заслужена почивка и време с любимите хора. Тъй като кофеиновият еликсир е неизменна част от деня ни, кафе индустрията се развива неимоверно бързо. Компаниите производители са принудени ежедневно да ангажират екипи от кафе специалисти, които да намират решение на многообразието от вкусове и нужди на своите клиенти. В началото, кафето било просто черна, горчива напитка със запомнящ се вкус и ободрително действие. А днес, вече съществуват безброй много разновидности и вкусове, които превръщат всяка чаша в истинско междукултурно пътешествие. За всеки кафе ценител е интересно да опитва селекции кафе зърна от различен произход, за да усети различното усещане от любимата си напитка по света. 

Ето защо кафене индустрията не спира да се разраства. Всеки ден, в различните европейски столици и видни туристически дестинации, се откриват нови и нови кафенета, които се опитват да добавят нещо ново и различно към вашето кафе преживяване, така че да го направят незабравимо. Международните и емблематични компании отварят заведения навсякъде по света, за да осъществят междукултурен обмен на вкусове и да представят своята концепция за съвременния вкус на кафето на отделните народи. Някой наистина може да реши, че това е просто бизнес, при това успешен, но истинския кафе любител знае, че всичко това е родено от магията на кафето.

Съвременен поглед над кафето

Кафето е един непрестанно променящ и развиващ се свят. От тъмна, ароматна напитка, то се превърна в истински специалитет, който впечатлява милиони хора по цял свят с разнообразие от вкусове. Кафе брандовете инвестират все повече ресурси в изучаване на кафето и подбиране на все по-качествени суровини, за създаване на своя краен продукт. За повечето хора качеството и съдържанието на продуктите вече е от водещо значение, което принуждава производителите да се стремят да предложат само първокласни кафе специалитети на своите потребители. Глобално погледнато, съвременния човек обръща все повече внимание не само на подбора на кафе, но и на консумацията си като цяло. Последните години се наблюдава драстично повишаване на интереса към храната, начините на приготвяне и съставките, което показва, че започваме да обръщаме внимание на начина си на живот, здравословното си състояние и навиците си. Тези положително звучащи констатации ни карат да сме оптимисти и аргументират заключението, че в наши дни кафето не е просто напитка, а божествен специалитет!