Защо пием кафето си сутрин?

За да усетим истинския ефект от кафето, препоръчително е да изпием първата си чаша няколко часа след събуждане. Много от нас започват деня си с чаша кафе. Честно казано, дори не си представям събуждането без чаша от любимата, ароматна напитка, която има магическо действие върху мен. Именно сутрин имаме нужда от допълнителна доза енергия, за да започнем деня си свежи и продуктивни. Редица изследвания обаче показват, че сутринта не е най-удачното време за консумация на кафе. За да усетим истинския ефект от кафето, препоръчително е да изпием първата си чаша няколко часа след събуждане. 

Тогава защо винаги започваме деня с кафе?

Кафето е по-добра сутрешна напитка от алкохола

Вероятно тази констатация буди усмивка на лицата ви, но действително историята показва, че кафето първоначално започва да се използва като заместител на сутрешната алкохолна консумация. Кафето навлиза на континента Европа едва през 17ти век, когато културата на държавите е такава, че закуската е придружена с чаша, или повече алкохол. Римляните поят хляба си във вино, британските войници стартират деня си с чай с ром, децата в Америка пият сайдер, а в Германия бирата е неизменна част от закуската. Опознавайки кафе напитката, хора от цял свят започват да я пият сутрин, на закуска, поради ободрителния и ефект и забелязват, че по този начин са далеч по-продуктивни по време на работния ден.

Подпомага Индустриалната революция

Кафето има чудесен ободрителен ефект и ни кара да усещаме чувство на ситост. По време на Индустриалната революция кафето държало текстилните работници във форма по цял ден, като ги карало да се фокусират върху работата, като не отделят време за хранене и издържат дългите си смени. Затова консумацията на кафе започвала от рано сутринта, за да зареди с енергия работниците и да им позволи да издържат дългите и натоварени работни дни.

Кафето е енергия

Кафето има чудесен ободрителен ефект и ни кара да усещаме чувство на ситост. Изпийте чаша кафе или дори две набързо и ще усетите едно неповторимо чувство, което може би всеки е изпитвал и което никоя друга напитка не може да ви даде. Съдържанието на кофеин в кафето достига до мозъка, където взаимодейства с невроните и ни предизвиква да се чувстваме ободрени и енергизирани. Способността да останем фокусирани и да се концентрираме е изключително ценна, особено при началото на работния ден, когато всеки е по-трудоспособен, а това ни кара да започнем деня си с чаша от любимата ароматна напитка.

Нека не подценяваме и вкуса на кафето. Психологически погледнато, всеки се нуждае както от малки награди за добре свършените си дневни задължения, така и от стимул да започне деня продуктивно. Какво по-добро начало на деня от чаша ароматно кафе, с любим вкус, което да ни зареди и да ни подготви за натовареното ежедневие? Обичате да пиете кафето си сутрин? Ние също! Но не подценявайте действието на кафето и през останалото време от деня - чаша от кофеиновия еликсир може безпроблемно да ви помогне да се концентрирате или да се насладите на заслужената почивка и моментите с приятели!