Защо препотопленото в микровълнова кафе не е решение?

Не ви остана време да изпиете кафето си сутринта? Като резултат имате чаша студено кафе, което престоява в продължение на часове. Вероятно най-лесното решение е просто да претоплите чашата кофеинова напитка в микровълновата фурна и за секунди да получите любимият си ободрителен еликсир с добра температура. Да, но това би било огромна грешка. В тази статия ще ви обясним защо повторното стопляне на кафето в микровълнова не е добър вариант.

Важността на прясното кафе

Когато говорим за кафе, често подценяваме ролята на науката, а в действителност, напитката има над 1000 ароматни съставки и преминава през редица процеси на обработка. Когато говорим за претопляне на кафе в микровълновата, първото притеснение идва по отношение на свежестта на напитката. Нивото на свежест е от изключителна важност за вкуса, който ще усетите докато пиете любимия си кофеинов специалитет. Ако кафето ви е приготвено преди достатъчно време, за да се изстуди само, не се заблуждавайте - то вече не е прясно. Вместо да се чудите как да го стоплите, предлагаме ви да отделите няколко минути повече и да си приготвите нова чаша, която няма да ви поднесе неприятна изненада по отношение на вкус и качество.

Обърнете се към науката

Когато говорим за кафе, често подценяваме ролята на науката, а в действителност, напитката има над 1000 ароматни съставки и преминава през редица процеси на обработка. Когато става дума за охлаждане и последващо затопляне на кофеиновата напитка е важно да си припомняме, че по този начин по химичен път опорочаваме вкуса и ароматните и характеристики. Престоявайки, кафето повишава и киселинността си, което също може да промени по негативен начин преживяването ви от любимата чаша тъмен еликсир.

Помислете за причините, поради които пиете кафе

Интересно, скорошно проучване, анализира начина, по който хората се чувстват от пиенето на кафе. Изследването наблюдава две групи хора - такива, които пият кафе, поради необходимост, свързана с действието на кофеина, както и такива, които пият кафе, защото обичат вкуса и преживяването от всяка чаша. Проучването заключава, че вторите оценяват целия процес, който включва и самото приготвяне на кафето - за този тип кофеинови привърженици да направят нова чаша кафе не би представлявало проблем, ето защо те ще получат по-добър вкус като резултат. Първата група любители на кофеина обаче определят пиенето на кафе като чисто функционална нужда, а самият вкус не е от такова значение за тях. 

Ако се определяте като част от втората група, за вас претоплянето в микровълнова фурна може и да е решение, тъй като не засяга кофеиновите нива в напитката, а ще ви спести и време.

В крайна сметка, може би си заслужава да си направим една чаша прясно кафе!

По мое мнение, най-добрият начин е да не го обмисляте дълго, а просто да си приготвите нова чаша кафе. За сметка на няколко допълнителни минути бихте могли да получите прясно сварено кафе с неустоим вкус и свеж аромат, който ще направи деня ви по-добър. А истинският кафе любител знае, че вкусът на кафето е най-важен!