Легенди за произхода на кафето

​Кафето е част от ежедневната консумация на милиони хора по цял свят и е една от най-търгуваните стоки от векове насам.Кафето е част от ежедневната консумация на милиони хора по цял свят и е една от най-търгуваните стоки от векове насам. Отличните му вкусови и ароматни достойнства, както и ободрителното влияние върху организма будят интереса към кафето, който ни кара неспирно да изучаваме произхода и вкуса му. Познанията ни за кафе продукта датират от далечни векове и земи, като никой не знае със сигурност как и къде е било открито, но съществуват многобройни легенди за произхода му.

Етиопската легенда

Според мнозина родината на кафето е именно Етиопия. Легендата гласи, че кафето е открито от млад абисински пастир, живял през девети век, който наблюдавайки козите си, открил, че те значително се ободряват и не спят нощем след консумация на плодовете на едно непознато за него растение. Той споделил откритието си с местния игумен, който решил също да опита - той приготвил уханна напитка от растението и установил, че след като я изпие успява да остане изключително бодър, часове наред, по време на дългата вечерна молитва. Игуменът споделил новооткритието с останалите монаси в манастира и от там мълвата за благоуханната ободрителна напитка започнала да се пренася из цял свят, като днес се е превърнала в най-консумираната топла напитка в световен мащаб.

Легендата за Арабския полуостров

И до ден днешен съществуват спорове относно появата на кафето. Голяма част от хората смятат, че отглеждането и търговията с кафе започва на Арабския полуостров. До 15-ти век, кафето се отглеждало в Арабия, а от 16-ти век с него започва да се търгува и в Персия, Египет, Сирия, и Турция. От появата на кафето, в Близкия изток ненадмината популярност набират кафените къщи, които се превръщат в средище на всякакви социални дейности. В този тип къщи се провеждат важни разговори на местните търговци, слуша се музика, играе се шах и се гледат новини. Къщите за кафе бързо стават важен информационен център, което им печели и названието ''училища на Премъдрия''. Тъй като ежегодно хиляди поклонници, от всички краища на земята, посещават свещения град Мека, мълвата и познанията за кафето започват да се разпространяват из цял цвят.

Пътят на кафето до Европа

Около 17-ти век, Европейските туристи, посетили Близкия изток, се завръщат на континента с истории на необичайно тъмна черна напитка, с непознат, но пленителен вкус и специфични вкусови и ароматни характеристики. Първоначално част от хората реагират с недоверие и страх, като дори преписват названието ''горчиво изобретение на Сатаната'' на любимата ни днес кофеинова напитка. Местните духовници дори заклеймяват кафето, а спорът придобива такива мащаби, че папа Климент VIII е принуден да се намеси. Но след като изпробва новата напитка е толкова удовлетворен от вкуса и ефекта и, че дава своето одобрение за разпространението и, а тя започва бързо да се навлиза в домакинствата из цяла Европа. За изключително кратък срок кафе напитката замества тогавашните популярни напитки за закуска - бира и вино, а това оказва изключително положително влияние върху продуктивността на хората, които и до ден днешен започват деня си с чаша ароматно кафе.

Новият свят

В средата на 17-ти век, кафето достига и новия континент - Америка, където придобива прозвището ''любима напитка на цивилизования свят''. Въпреки стремглавия успех на кафе напитката, през 17-ти и 18-ти век чаят все още е най-предпочитаната напитка в Новия свят, докато през 1773 г. преселниците не въстават срещу тежкия данък върху чая, наложен от крал Джордж III. Последвалият бунт завинаги променя американската нагласа към пиенето на кафе и то измества чая, като и до днес продължава да е най-консумираната топла напитка на континента.

Независимо на коя история за кафето решим да вярваме, най-важен остава неговият вкус. Съществуват разнообразни сортове и видове кафе, а кафе индустрията е развила до съвършенство различните етапи от приготвянето му. От горчива тъмна напитка, днес кафето се е превърнало в ароматна напитка, известна с многообразие на вкуса, която ще ни събуди и енергизира и ще ни подари момент на истинска наслада.