Ние използваме бисквитки, за да подобрим Вашето изживяване докато сте наши гости. Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате с това. Повече информация може да намерите тук: Политика за изпозлване на бисквитки

26 удивителни факта за кафето

01/10/2016 0 Коментар(и)

1. Пастирите са открили кафето в Етиопия около 800 години след Христа.Легендата разказва, че през 9ти век пастири на кози забелязали ефекта, който кофеина оказал върху техните кози, които започвали да „танцуват“ , изяждайки кафени плодове.

Легендата разказва, че през 9ти век пастири на кози забелязали ефекта, който кофеина оказал върху техните кози, които започвали да „танцуват“ , изяждайки кафени плодове. Местните монаси тогава направили напитка с кафени зърна и открили, че тя ги държи будни по цяла нощ. Така се ражда оригиналната чаша с кафе.

2. Кафето е втората най-търгувана стока на земята.

Според световната борса, има приблизително 25 милиона фермери от над 50 страни, участващи в производството на кафе. Продукт номер едно? Масло.

3. На Италиански еспресо означава, „когато нещо е принудено да излезе“.

Това се отнася за начина, по който се прави еспресото – силно вряща вода през пресована утайка кафе. И, въпреки че еспресото има повече кофеин като обем от кафето, защото се консумира в по-малки количества,  то всъщност е около една трета от количеството кофеин в една нормална чаша кафе.

4. Кафето е първата леофилизирана храна.

Процесът на сушене чрез замразяване – когато прясната храна се поставя в сушилня, където температурата спада до отрицателни градуси – започва по време на Втората Световна Война, с цел да се запази храната.

5. Съществуват два вида кафе на зърна - Арабика и Робуста.

70% от кафените зърна са Арабика. Въпреки че е по-малко популярна, Робустата е малко по-горчива и има два пъти повече кофеин.

Бразилия произвежда 40 % от кафето в Световен мащаб, което е 2 пъти повече от притежателите на 2ро и 3то място-съответно Колумбия и Виетнам.6. По-голямата част от кафето се произвежда в Бразилия.

Бразилия произвежда 40 % от кафето в Световен мащаб, което е 2 пъти повече от притежателите на 2ро и 3то място-съответно Колумбия и Виетнам.

7. Хаваи е единственият щат в Америка,в който се отглежда кафе за търговия.

Кафето Кона е подаръкът от САЩ за света на кафето. Поради причината, че кафето се отглежда най-добре в климата на Екватора, времето в Хаваи е чудесно за отглеждане на кафе зърна.

8. Първоначално кафето е било храна.

Кафените зърна са се смесвали с мазнини, за да се създаде богата на енергия закуска. Също така били консумирани като вино, което се извличало от целулозата на кафените плодове.

9. Кафето всъщност е плод.

Кафените зърна, както са ни познати, всъщност са костилките на череша, приличащи на зрънца, които се отглеждат като храсти.

10. В света най-скъпото кафе е 600$ за половин килограм.

То се произвежда от изпражненията на Суматранска дива котка. Животното, наричано Luwak не е в състояние да смели кафените зърна. В процеса на храносмилане на зърната, те ферментират в стомаха му. Когато се отделят,  представляват чисто шоколадово кафе.

11. В историята съществуват 5 опита за забрана на кафето като цяло.

Кафето било забранено първо в Мека през 1511 година, защото лидерите смятали, че то стимулира радикално мислене. През 16ти век, италиански духовници се опитали да забранят кафето, защото вярвали, че то е „сатаниско“. Въпреки това, папа Климент VII обичал кафето толкова много, че премахнал забраната. Но османският лидер Мурад IV го приел толкова навътре, че след възкачването му на трона през 1623 година, издал първите наказания за пиене на кафе, които включвали побой и хвърляне в морето.

През 1746 година, шведското правителство направило незаконно дори притежанието на кафе аксесоари, включително чаши и чинии. Най-накрая, през 1777 година, Фридрих Велики от Прусия издава Манифест на Прусия ,с който обявява превъзходството на бирата над кафето, защото вярвал, че кафето спъвало консумацията на бира.

12. Можете да предозирате с кафе

Трябва да изпиете повече от 100 чаши, за да консумирате смъртоносна доза кофеин.

13 .Нюйоркчани пият почти седем пъти повече кафе от останалата част на САЩ.

Финландия е най-кофеиновата страна, където средностатистическият възрастен консумира 4 или 5 чаши кафе на ден.

14. Пиещите кафе имат по-нисък риск от заболяване с Алцхаймер.

Изследователите установили, че по-възрастните пациенти с високи нива на кофеин в кръвта си, са по-склонни да избегнат болестта Алцхаймер. Също така проучванията показват, че кофеинът има положителен ефект върху диабета и болестта на Паркинсон. Още е доказан при защита срещу рак на кожата при жените.

15. Кафето остава по-топло, след като добавите сметана.

Кафе, с добавена сметана, изстива около 20% по-бавно от обикновено черно кафе.

Кафето остава по-топло, след като добавите сметана.16. Млякото отслабва ефекта на кофеина.

Телата ни поглъщат кафето много по-бавно, когато е добавено пълномаслено съдържание на мляко, което намаля стимулантите.

17. Най-голямата чаша с врящо кафе, която някога е съществувала, е била през 2014 година в Южна Корея.

Тя била пълна с повече от 3700 литра кафе. Най-голямото айс кафе било сварено в Лас Вегас през 2010 година и било 1500 литра, без включен лед.

18. Кафето стигнало до Ню Амстердам (днешен Ню Йорк) в средата на 1600 година.

Въпреки това, то не било много популярно, до преди протеста на партията Boston Tea през 1773. Гражданската война и други конфликти помогнали да се повиши популярността на кафето.

19. Джордж Вашингтон изобретил разтворимото кафе.

Не този Вашингтон. Химикът Джордж Констант Вашингтон експериментирал със сушено кафе, преди да създаде кафето Red E – първата марка разтворимо кафе.

20. Едно просто вдишване на аромата кафе може да те събуди.

Група учени докладвали, че едно обикновено вдишване на аромата на кафе може да промени активността на някои гени в мозъка, да намалее последиците от липсата на сън. И когато изпиете чаша кафе, кофеинът навлиза в кръвта Ви бързо, само за около 10 минути.

21. Тъмното кафе съдържа по-малко кофеин от светлото.Тъмното кафе съдържа по-малко кофеин от светлото.

Въпреки че ароматът често е по-силен,загряването изгаря кофеина.

22. Безкофеиново кафе, не означава кафе без кофеин.

250 гр. чаша сварено безкофеиново кафе всъщност съдържа от 2 до 12 милиграма кофеин. Като сравнение, нормалната чаша кафе съдържа около 95 до 200 милиграма. ( 350 гр. кола съдържа само 23-35 милиграма кофеин).

23. В САЩ 80% от възрастните консумират кафе всеки ден.

Според Администрацията по храните и лекарствата, средният прием е 200 милиграма или около 50-150 гр. чаша кафе.

24. Американците консумират 400 милиона чаши кафе на ден.

Това е равно на 146 милиарда чаши всяка година, което прави САЩ водещ потребител на кафе.

25. Средностатистическият работник пръска около 20$ на седмица за кафе.

Това прави близо 1 100$ годишно.

26. Оригиналното значение на думата кафе означава „вино“.

Първоначалното наименование на кафето, „qahwah“, идва от Йеменския термин за вино. В Турция се наричало „kahveh“. Холандците го наричали „koffie“, откъдето получаваме и английското “coffee”.

Оставете коментар