4 причини за горчивия вкус на кафето ви

За любителите на кафе няма нищо по-лошо от прахосването на количества от ароматната напитка, поради несполучлив вкус. Кафето се отличава, освен с ободрителния ефект върху организма, с неподражаем и специфичен вкус, който придава една лека и пиперлива горчивина. Но доброто кафе в никакъв случай не трябва да е прекалено горчиво, а да притежава само лек горчив нюанс. Кофеиновата напитка често се асоциира с горчивината, но ако пиете наистина хубаво кафе, горчивият вкус няма да е доминиращ, по-скоро ще доловите флорални, плодови или шоколадови нотки, който деликатно ще подчертаят лекото усещане за горчивина. 

Ако все пак кафето ви е твърде горчиво, ви предлагаме няколко възможни причини. Опитайте се да следвате насоките ни следващия път когато приготвяте своя съживителен еликсир и се насладете истински на всяка глътка.

1. Кафето престоява твърде дълго

Кофеиновата напитка често се асоциира с горчивината, но ако пиете наистина хубаво кафе, горчивият вкус няма да е доминиращ, по-скоро ще доловите флорални, плодови или шоколадови нотки, който деликатно ще подчертаят лекото усещане за горчивина.

Често срещана грешка е да оставяте вече готовото кафе в съда, в който е приготвено, твърде дълго. Ако не можете да изпиете ароматната напитка непосредствено след приготвяне, ви съветваме да я пресипете в друг съд, от който да отсипвате необходимото количество по-късно. Термосът или гарафа с термично покритие са добър вариант, защото ще запазят кафето ви топло за по-дълъг период.

2. Използвате неподходяща кафемелачка

Друг чест проблем е подбирането на правилна кафемелачка. За постигане на оптимален вкус кафе експертите препоръчват да купуваме кафе на зърна, вместо мляно кафе, но понякога смилането в домашни условия може да се окаже не дотам лесно. Трябва да се подбере мелачка, която да смила зърната по подходящ начин - нито твърде едро, нито прекалено фино. Обикновено причина за горчивината на кафето е твърде финото смилане на кафе зърната, затова ви препоръчваме следващия път да пробвате да ги смелите малко по-едро. С няколко опита сме сигурни, че ще успеете да постигнете перфектния вкус на ободрителната напитка, който ще можете да повтаряте с всяка чаша, занапред.

3. Водата е твърде гореща

Температурата на водата играе ключова роля при приготвянето на кафе. Ако водата е прекалено гореща рискувате да получите краен резултат с горчив вкус, който няма да ви очарова. Националната Кафе Асоциация препоръчва кафето да се вари при водна температура 195°F to 205°F. Водата кипи при температура 212°F, така че при спазване на препоръките няма да позволите водата да изкипи, а просто ще залее зърната за около минута.

4. Оборудването ви е мръсно

Мръсното оборудване е следващият възможен виновник за горчивина на кафето ви. Остатъчно кафе може да повлияе на вкуса по лош начин, затова се уверете, че всичко е добре почистено преди да започнете да приготвяте сутрешната си напитка.