5 неща, които трябва да знаете за изпичането на кафето

Ако просто влизате в супермаркета, взимате си зърната и тръгвате, вероятно нямате кой знае каква връзка с процеса на изпичане, но в днешно време голяма част от специализираните магазини за кафе предлагат опцията сами да изберете начина на изпичане на зърната, спрямо индивидуалните си вкусови предпочитания.

Замисляли ли сте се какво се случва с кафето по време на изпичането? А как то влияе на вкуса на любимата ви ободрителна напитка?

Печенето е един от най-простите и същевременно един от най-сложните процеси, които можете да наблюдавате. По време на изпичането се оформя ароматният профил на кафе сместа, вкуса и усещането от всяка глътка. Правилното печене на зърната може да разгърне пълния им вкусов потенциал или да съсипе напълно напитката. Ето защо в процеса на изпичане на кафето са ангажирани многобройни екипи от професионалисти, които осъзнават, че това е истинско изкуство.

Ето пет неща, които трябва да знаете за изпичането на кафето!

1. Изпичането на кафе е технически процес.

Процесът на печене започва когато суровото кафе попадне във въртящ се барабан, през който преминава топъл въздух, достигащ до температури от порядъка на 400 градуса и нагоре. По време на този процес кафето преминава през безброй химически реакции и физически промени, докато придобие правилните аромати, вкус и сладост. След като изпичането приключи, кафе зърната се охлаждат до достигане на стайна температура.

2. Печенето е изкуство.

Когато готвите или печете, вие не просто приготвяте поредната рецепта, а влагате своята енергия в изкуството на добрата храна. То изисква комбинация от знания, опит и инстинкт. При печенето на кафе е същото. Кафе зърната не просто се поставят в машина, която ги изпича - изисква се много нюх, за правилното изпичане на различните сортове кафе зърна, така че да се разгърне пълният им потенциал.

3. Начинът на изпичане определя начинът на приготвяне на кафето.

Усъвършенстването на перфектната чаша кафе е повече от правилно дозиране и смилане - ще откриете, че има силна връзка между изпичането и приготвянето на кофеиновата напитка. Експериментирайте, за да откриете своите персонални вкусови предпочитания!

4. Кафета от един и същ регион могат да се пекат по напълно различен начин.

Само защото две кафета са от Етиопия или Коста Рика, това не означава, че те ще преминат през еднакъв процес на изпичане. Има много фактори, които определят правилното изпичане на зърната, сред тях са: сорт, надморска височина и обработка. Трябва да знаем, че изпичането е много индивидуален процес, който специалистите по кафе определят ръководени от своите познания и нюх.

5. Купувайте кафе от място, където си разбират от работата.

Лошо изпеченото кафе може да има вкус на пепел, докато добре изпеченото кафе, разкрива ароматен профил с нотки на зърнени култури или сено. Това значи, че трябва да обръщаме внимание не само на вида кафе, което купуваме, но и на начинът, по който то се пече. Висококачественото кафе, може да придобие ужасен вкус, ако не е изпечено с внимание и грижа. Намерете пекарна, където наистина се отделя подобаващо внимание на процеса на изпичане на зърната и си подарете превъзходен кафе вкус, чаша след чаша.

Истинският кафе ценител знае, че макар и продукт от ежедневната ни консумация, кафето не е никак лесно за приготвяне. Кафе зърната преминават през редица процеси, преди да достигнат до нас, и всеки един етап от производството е важен. Не подценявайте изкуството на изпичане на любимата ободрителна напитка, защото само така ще си гарантирате отличен вкус с всяка глътка.

Лошо изпеченото кафе може да има вкус на пепел, докато добре изпеченото кафе, разкрива ароматен профил с нотки на зърнени култури или сено.