5 практични приложения на кафената утайка

Кафето се е превърнало в незаменима част от ежедневието на милиони хора по цял свят. Съществуват различни методи за направа на кофеиновата напитка, но общото между тях е, че често остава утайка след приготвяне. Тъй като имаме навика да консумираме кафе всеки ден, вероятно сте забелязали, че ежеседмично изхвърляте наистина големи количества утайка. Ние ще ви предложим пет новаторски приложения на кафената утайка у дома, за да я превърнете от просто отпадък в полезен продукт.

1. Компостирайте

Страхотно предимство на хартиените кафе филтри и кафената утайка е, че се компостират. Компостирането е естественият начин, по който природата преработва и рециклира органичните си отпадъци. Остатъкът от използваното мляно кафе е богат на азот, което го прави лесен за компостиране. Смесете утайката с равно количество трева и поставете купчинката в градината си, по този начин ще наторите и рециклирате по лесен и бърз начин.

2. Почистете съдове

Благодарение на грубата, абразивна текстура на кафената утайка, тя е идеален начин да изтъркате, за да почистите напълно съдовете. Просто поставете известно количество от остатъчната утайка в парцалче, усучете краищата и завържете с ластик, за да задържите утайката на място - вече имате отлична гъба за почистване.

3. Ексфолирайте

Точно както можете да почистите съдовете си с кафена утайка, можете да я използвате и за ексфолиране на кожата си. Смесете остатъчната утайка с равно количество зехтин и масажирайте кожата си. С тази прекрасна, домашно приготвена маска ще ексфолирате, благодарение на абразивната текстура на кафето, като същевременно ще овлажните кожата си, посредством хидратантните свойства и мазна текстура на зехтина.

4. Фиксирайте дребните несъвършенства по мебелите

Може би не знаете, но кафената утайка се използва и за коригиране на леки драскотини по мебелите. Смесете утайката на кафето с 1/4 чаша топла вода и 1/4 чаша оцет, разклатете и оставете сместа да престои около час. Нанесете част от сместа върху мебелите с помощта на кърпа и ще останете впечатлени от резултатът - мебелите ви са като нови!

5. Поддържайте хладилника си свеж

Подобно на содата за хляб, кафе утайката може да служи като дезодорант. Поставете купичка с остатъчната утайка на кафето в нея, в основата на хладилника, за да изсмуква всички лоши миризми. 

А вие за какво използвате утайката от мляно кафе? Ще се радваме да споделите и своя опит и да получим ценен съвет за друго приложение на кафето у дома.