5 съветa как да сервирате хубаво кафе на своите гости

Приготвянето на сутрешно кафе за вас самите се е превърнало в рутина. Вероятно дори не се замисляте докато правите кафето си сутрин, защото идеално знаете какъв вкус търсите и как да го постигнете. Направата на кофеинова напитка за група от гости обаче е съвсем различна задача и изисква малко повече усилие и съобразителност от ваша страна. Ето 5 съвета, които ще ви помогнат да сервирате отлично кафе на своите близки!

1. Купете качествено кафе.

5 съвета, които ще ви помогнат да сервирате отлично кафе на своите близки!Основно правило, което неминуемо ще ви превърне в добър домакин, е да се стремите да поднесете кафе напитка, която бихте приготвили и за себе си. Това че избирате кафе за своите гости не означава, че трябва задължително да взимате по-скъпо кафе, от това, което консумирате ежедневно, но съветът ни е да внимавате при избора и винаги да взимате качествени и свежи кафе зърна.

2. Изберете подходящ метод за приготвяне.

Дори да обичате еспресо или кафе приготвено в Аеропреса, и това да е ежедневният метод, посредством който приготвяте ароматната си напитка, когато трябва да сервирате кафе на голяма група от хора може би е добре да помислите за друг начин на приготвяне. Добре е кафето да се поднася едновременно, а приготвянето на единични чаши доста би ви забавило, освен ако не сте опитен бариста, разбира се, който постоянно се занимава с именно с това.

Когато сервирате кафе на много хора, ние ви съветваме да използвате френската преса, тъй като приготвянето ще е лесно и сравнително бързо. Друг удобен метод е джезвето, което просто поставяте на котлона, а то приготвя няколко чаши едновременно. Последната опция, която ви предлагаме, е да си направите предварително концентрат, по метода на студеното варене, който да съхранявате в хладилника. После ви остава просто да загреете вода и да разредите своя кафе концентрат с гореща вода, а получената смес да сервирате на гостите си. 

3. Поднесете кафето топло и винаги предвиждайте малко допълнително количество.

Ако сте поканили много хора у дома и не искате постоянно да обикаляте между кухнята и трапезарията, нашият съвет е да инвестирате в добър термос. По този начин можете да сварите кафето предварително, като просто го прелеете за съхранение в термоса, докато дойде време за неговото сервиране. 
Друг лесен начин да добавите топлина към кафето и да зарадвате своите гости с кафе напитка с отлична температура е да подгреете чашите преди да налеете кафето. 

Полезно също би било винаги да се стремите да имате малко повече от необходимото количество, защото никога не се знае колко от ободрителната напитка ще изпият гостите ви. Както знаете, чаша добре приготвено кафе, може да бъде истинско изкушение за любителите на кофеиновия еликсир.

4. Сметана? Захар? Винаги имайте добавки към кафето, които ще накарат гостите ви да се чувстват специални.

Това може да изглежда просто като съвет, но имайте предвид, че дори вие да обичате кафето си чисто, много хора го пият с добавки като захар, сметана и мляко, които леко притъпяват силния кафе вкус. Винаги е добре да имате няколко вида добавки за кафената напитка, за да сте сигурни, че ще успеете да задоволите разнообразните вкусове на своите гости.

5. Помнете, че горещото кафе не е единствената ви опция.

Търсите възможно най-лесния начин за приготвяне на голямо количество кафе? Забравете за класическото горещо кафе, а вместо него пригответе смес от студено кафе, предварително. Всичко, от което се нуждаете в студена вода и френска преса. След като сте го приготвили, оставете го да престоява в хладилника, а единственото, което остава е да го сервирате на гостите си, в подходящия момент. Какво по-лесно от това?

Кафето е много важна напитка за огромна част от хората. Постарайте се с поднасянето на идеалната ароматна напитка, а ние ви гарантираме, че гостите ви ще останат очаровани!