8 неща, които всеки бариста би искал да знаехте за кафето!

осем неща, които всеки бариста би искал да знаехте за изкуството на кафето.

Имайки предвид, че често подценяваме работата на бариста в заведенията, не е учудващо, че понякога също получаваме неодобрение от негова страна. Много от нас смятат работата на професионалистите, които приготвят кафе специалитетите ни по заведенията за непрестижна и не се отнасят с уважение както към човека, така и към неговия труд - а именно кафе напитката.

В този ред на мисли, ви даваме пример за осем неща, които всеки бариста би искал да знаехте за изкуството на кафето.

1. Черното кафе не се нуждае от мляко.

Ето каква е идеята на млякото: то е идеалното допълнение към кафе със средно качество. Ако пиете висококачествено кафе обаче млякото може само да прикрие всички вкусови нюанси в чашата. В добрите кафе заведения, кафе зърната се изпичат на място, а експертите по кафе влагат много любов и грижа в изкуството на печенето. Ето защо не се изненадвайте, ако вашият бариста би искал първо да опитате кафето си и след това да прецените дали се нуждае от допълнителни съставки като мляко или сметана.

2. "Гранде" не е истински термин от кафе света.

Това е само една огромна верига за кафе, но в никакъв случай не се заблуждавайте, че те са диктаторите в света на кафето

3. Разпенването прави млякото по-сладко на вкус.

Тъй като температурата, необходима за разпенването, е по-висока, лактозата в млякото става по-разтворима. Когато това стане, сладостта му придобива по-забележими нива, което обикновено обяснява любовта на много хора към топлото мляко. Истината е, че самото мляко не е по-сладко, но тъй като е затоплено възприятието ни за сладост се увеличава. Ето защо, когато вашият бариста ви прави красива еспресо напитка с перфектно разпенено кафе, то е малко по-сладко, отколкото, ако просто добави мляко към черно ви кафе. Винаги опитвайте кафе напитката преди да и добавите захар, дори да сте привърженик на по-сладкия вкус, защото не искате да заглушите вкусовите качества на любимата кофеинова напитка, нали?

вкуса на прясно смляното кафе е несравним.

4. Кафето на зърна е далеч по-добро от мляното кафе.

Клиентът винаги има право, а днешният клиент разполага с ограничено време. Разбира се, че ако настоявате да купите кафе зърна, които да ви смелят на място, ще го направят, но наистина биха искали да купите цели зърна. Не заради допълнителната работа, която ще им създадете, а просто защото вкуса на прясно смляното кафе е несравним. Само с кафе на зърна, смляно непосредствено преди приготвянето на кафе напитката, ще получите най-добрият вкус от неповторимата ароматна смес.

5. Добре е да внимавате с добавките.

Напоследък все повече кафе привърженици експериментират с вкуса на класическата ароматна напитка и поръчват кафе специалитети с двойно, тройно количество нуга, лешник и всевъзможни друго добавки. Макар чаша кафе пълна с бита сметана, пяна, какао и т.н. да ни звучи интересно, всеки бариста би ви казал, че това дори не се нарича кафе.

6. Не трябва да се тревожите за етикетите.

Не се вманиачавайте в това, какво пише на етикета. Много малки производители на кафе, които използват органични продукти и предлагат наистина чист и висококачествен продукт, не могат да си позволят да инвестират особено много в етикетите и опаковките на своята продукция. Не плащайте излишно за кафе само заради марката му. Понякога и малките магазинчета за кафе могат да ви впечатлят с наистина превъзходно качество, при това на добра цена. Не съдете за кафето само защото не е сертифицирано, попитайте персоналът, който най-добре познава продукцията си - може да откриете новия си любим кафе вкус.

Ако искате вашият бариста да приготви съвършения кафе специалитет - дайте му време. 7. Колко дълъг и сложен всъщност е процесът на производство на кафе.

Много от нас са свикнали с вкуса на кафе напитката, без дори да се замислят колко усилия, труд и време са вложени в приготвянето и. Честа грешка е, че на кафето се гледа като на пирамида, тоест някои производствени етапи се смятат за по-важни от други, а истината е, че то е кръг - ако се пренебрегне една стъпка, това може да съсипе вкуса на любимият ви ободрителен еликсир. Ето защо трябва да уважавате кафе продукта и да не се изненадвате, че доброто кафе вероятно няма да ви излезе толкова евтино.

8. Да направим добро кафе отнема време.

Замислете се за храната! Бавно приготвената храна, няма нищо общо като качество с храната във веригите за бързо хранене, нали? Същата е ситуацията и с кафето. Ако искате вашият бариста да приготви съвършения кафе специалитет - дайте му време. Недейте да нервничите докато чакате, а се съсредоточете върху очакването за перфектния вкус, който ви чака в следващата чаша кафе.

Запомнете едно - посъветвайте се със своя бариста, но не се доверявайте сляпо. Както във всяка професия - има не дотам запознати, но и много квалифицирани експерти. Вслушвайте се и в собствените си познания и усет към кафето, все пак връзката ви е дълга и задълбочена, нали?