Cup Tasting (Cupping) или дегустация на кафе и нейните етапи

Къп-тестване или къпинг (cup tasting or coffee cupping) — това е дегустация на кафе с цел да се определи неговият вкус и ароматни качества. В бизнеса с кафе имат свой професионален дегустатор, който се нарича kaptester, както и при бизнеса с вино е сомелиер.

Професионалния дегустатор трябва да има не само редица вродени качества и таланти, като фино обоняние и вкусови възприятия, но и да бъде готов за години усилени тренировки и ограничения. Например, на каптестера са забранени алкохол и тютюн, пикантни храни, защото те влияят на вкусовите рецептори, като по този начин ги притъпяват. В допълнение, за да се определят всички характеристики на кафето, е необходимо да се знае, за процеса на отглеждане на зърнени култури, климатични особености, методи за обработка, както и всички нюанси, които влияят на крайния вкус на напитката. Един опитен дегустатор може само според един вид на зърното, да определи произхода му, по аромата или при дефекти в последващото производство.

В процеса на дегустация, се определя качеството на питието на базата на следните критерии, а имено вкус, аромат и плътност. Чрез къпинга се осъществяват много различни състезания, най-важното от които е Световното първенство - това е сериозно предизвикателство за участниците, които ще тестват най-точното определяне на напитката. Световното първенство събира най-доброто от най-добрите представители на тази професия. Правилата на конкурса са доста прости и в същото време дават възможност точно и ясно да се излъчи победител. На всеки участник се предлагат осем комплекта еспресо с по три чаши във всеки: две - с кафе от един сорт и една от другия. Участникът трябва да определи излишната порция при всяка от групите за осем минути. Побеждава участникът, който има най-бързо обявени и най-голям брой верни отговори. Верните отговори се проверяват много лесно, излишната чаша има маркировка на дъното.

Въпреки това, дегустацията на кафето може да бъде не само привилегия на специалистите, но и на любителите на кафе. Също така вие можете не само да изпиете чаша еспресо, но също така да определите и за себе си, нюансите на вкуса и аромата, наслаждавайки се на всяка глътка и по този начин усъвършенствате уменията на капера.

Има няколко етапа на дегустация на кафе:

  • Визуално

Т.е. оценката на външното качество на напитката. При оценката на еспресо е необходимо да се вземе в предвид плътността на крема и нейния цвят.

  • Оценка на аромата

За да се направи оценка на аромата на кафето може просто да го дигустираме. Първоначално ние усещаме изпаряващите се молекули на кафето, после, течността попада върху устната лигавица, която е чувствителна към миризми, и така усещаме вкуса и аромата му.
Всеки човек има своя собствена представа за ароматите и прага на тяхната чувствителност, което зависи от естеството на данните, начина на живот и така нататък. Например, феновете на дуото "кафе + цигара" много трудно могат да определят тънкостите на аромата или вкуса, така че тези хора обикновено не са толкова взискателни за качеството на еспресото, за разлика от ценителите, които не пушат. Но както и всичките качества на миризмите, обонянието също може да се тренира, запомняйки миризмите, които ни обкръжават. 
Сред приятните аромати на кафето, можете да се разграничат следните: плодов, цитрусов, шоколад, орех, карамел, винен, подправки, дърво и др.
Към отрицателните ние отнасяме: гранясал, земен, тревист, опушен, изгорен, и т.н.

  • Вкусов

Вземете една или две глътки чиста вода, а след това глътка кафе. Усетете плътността на напитката, как обгръща устата. Както и при парфюмите, кафето има тяло, което ние усещаме на вкус. Със следващите глътки вие ще усетите нюансите на вкуса, като горчивина или киселина.
Текстурата на напитка може да бъде маслена, копринена, водниста, плътна, мека и кремова.
Вкусът на напитката трябва да е перфектно балансиран по четирите основни вкусови качества: киселинност, горчивина, сладост, соленост.
Също така, всеки сорт кафе има и много други аромати: шоколад, цитрусови плодове, орех, карамел, пикантен, винен, плодов и т.н.
Накрая ние усещаме послевкусието на напитката което може да бъде или дълго или късо, и което остава върху езика ни, след като сме преглътнали кафето.

  • Наслада 

Последният и най-важния етап при дегустацията на кафето е да се наслаждавате на всяка глътка, независимо от това дали можете или не можете да опишете с думи отношението си към тази малка, но толкова желана чаша еспресо.