Легенда за кафето и метод на печене 

Божествената напитка е изпратена на земята от пророка Мохамед, като подарък за хората ... Напитката, за която са писани стихове и оди на древните поети ... Напитката, която спечели и завладя света ... Разбира се, че се досетихте, че става дума за кафето. Екскурзия в миналото. Всички велики открития в света се извършват или чрез късмет или по погрешка. Историята на кафето също не е изключение. Старата легенда разказва, че кафето е "открито" от пастир на кози от Етиопия. Районът, в който е живял овчаря се нарича Кафа.

Обръщайки внимание на факта, че животните стават прекалено активни и необуздани, след ядене на червените "череши", пастирът е бил озадачен. Заинтригуван от това, кое прави неговото стадо толкова активно, той се опитал сам да изяде няколко "череши". И какво се случи? След известно време, овчаря сам изпадна в необуздана радост! Местните монаси първоначално критикували овчаря за твърде необузданото му поведение, но след като сами пробвали да дъвчат "черешите"- забелязали, че те могат да прекарат в молитва много повече време, отколкото преди. Умората не ги притеснявала. Етиопците бързо намерили приложение на "магическите череши."

Навлажнявали ги с вода и ги смесвали с подправки, след което ги дъвчели като бонбони. Такива "бонбони" започнали да се дъвчат след известно време в много части на Африка. Те давали сила и енергия на ловците, които правили дълги преходи в търсене на плячка. Едва след известно време хората започнали да варят плодовете на кафето. Между другото, когато дърветата започват да цъфтят, те се покриват с оранжеви цветя, които миришат на жасмин. Те избледняват много бързо, и на тяхно място се появяват тези червени "череши". Минават повече от хиляда години, докато кафето не е било доставено на турското крайбрежие. Турците са първите, които действително се научили да правят кафе от зърна. Това е било през 1453 година. В Турция кафето се превърнало в национално съкровище.

Само тук можели да кажат за кафето, че то трябва да бъде черно като ада, сладко като любовта, и силно като смъртта.  И само тук, в 16-ти век, жените получават правото да кажат на своя съпруг, че искат развод, защото той не е в състояние да осигури на семейството си "гърне пълно с кафе." Фино смлени кафеени зърна, преварени във вода все още се сервират във всички ресторанти по целия свят и тази напитка се казва "турско кафе". Постепенно кафето завладява и Европа. Него го внасят в пристанищата под името "Вино от Арабия". Фридрих Велики добавя към кафето си малко горчица и шампанско. Да добавят захар в кафето започват в двора на Луи XIV, френските монарси. В Лондон през 1657 кафеената напитка е обявена за лекарство-чудо за подагра и скорбут. Казват, че Волтер е изпивал петдесет чаши кафе на ден, а Бетовен е слагал по 60 зърна в чаша кафе.  

Печенето на кафеени зърна!

Замисляли ли сте се, как се е отразило на напитката изпичането на кафеените зърна? Но е време да се върнем в наши дни. Сред нас също има голямо количество любители на кафе. Не е ли така? Купувайки в магазините опаковки с кафеени зърна, обръщали ли сте внимание на надписа: лека степен на изпичане или виенско изпичане? Мнозина не знаят правилния отговор на въпроса: "Какво означава изпичане на кафето?". Моля, имайте в предвид, че неправилното изпичане може непоправимо да развали вкуса на кафето. Ако зърната се препекат, те ще загубят своя аромат, кафето ще получи неприятно горчив вкус и като цяло, едва ще наподобява на божествено вкусната напитка.

Ако кафеените зърна не са допечени, кафето ще е влажно и няма да покаже целия си букет от аромати. Но крайната цел на изпичането на зърната е подобряването и усилване на аромата и вкуса на кафето.
Правилно изпечените кафеени зърна трябва да имат златист или равномерно кафяв цвят и задължително да блести. Те трябва да се пекат, до първото пукане( те се пукат като пуканки). А сега е време да се поговори и за степените на печене на зърната. Нека да започнем с първата. И така. Лека степен. При това печене зърната имат кисел вкус. Кафето, приготвено от тях, е по-добре да се пие с мляко или сметана. Средната степен (също така се нарича американска). При тази степен на печене, зърната се пекат достатъчно дълго.

В резултат на това кафето придобива наситен аромат и горчив вкус. Обичано от мнозина виенско печене. По зърната при това печене се появяват тъмно кафяви петна. Вкусът на кафето е леко горчив, а аромата е необичаен. Силна степен (Второто име - френско или испанско печене). Горчивината става още по-осезаема, защото зърната бързо отделят етеричните си масла. При континенталното печене има двойно изпичане, а при италианското печене - кафето се пече при много висока температура. Внимание! При печенето в домашни условия, бъдете внимателни, защото зърната могат лесно да се запалят.

Полезна информация за печенето на кафето!

Печените кафеени зърна започват да губят количество от аромата си в рамките на две седмици; смляното кафе започва да губи аромата си за един час; кафе еспресо започва да губи аромата си за няколко минути. Средната чаша кафе съдържа повече от 1000 различни химически компоненти с определен вкус. Никой от тях няма да има вкус, намирайки се в единствено число. Само обединени заедно, те съставят цялостния аромат на кафето.