Истината за киселинността в кафето

Кафето често се характеризира като кисела напитка, но всъщност в него се наблюдават по-ниски стойности на pH в сравнение с напитки като бира, портокалов сок, дори сода. Така че когато говорим за киселия вкус на кафето, не говорим за нивата на pH в кофеиновия еликсир, а за нещо различно. Ето какво!

Кисел vs. Киселинен

Киселинността е един от ключовите компоненти на кафе вкуса. Истината е, че самата дума е малко объркваща, тъй като обикновено, когато имаме предвид храна, "кисела" не е положително определение. Чувайки думата "киселина", съзнанието ни очаква от дадена храна или напитка кисел вкус в устата и неприятен ефект върху стомаха. Но не това е случаят когато говорим за киселинността при кафе напитките. В действителност, когато кафе специалисти говорят за "киселинност", те имат предвид наличието на някои киселини, които влияят на вкуса на кафето. Киселинността не се отнася до съдържанието на действителна киселина, а определя фини нотки, които само допълват и обогатяват вкуса на любимата ни напитка. Всъщност най-качественият сорт кафе - Арабика се отличава с по-висока киселинност, сравнено с останалите сортове, което повишава пазарната му стойност и го превръща в предпочитан кафе сорт, от истинските кафе ценители.

Какви киселини съдържа кафето?

В чистото си състояние, зеленото кафе съдържа много различни киселини - както добри, така и лоши. Част от тях изчезват в процеса на печене, ето защо изпичането на кафе зърната е изключително важно изкуство, което намира правилния баланс по отношение на киселинност, аромат и тяло на кафето.

Хлорогенна киселина

Основна група киселини в кафето е хлорогенната киселина, които прави кафето мощен антиоксидант. Този тип киселини се разграждат по време на процеса на печене, което е и причината по-тъмно изпеченото кафе да се възприема като по-слабо киселинно. Ако се вгледате в графиката на различните нива на печене на зърната кафе, ще видите, че колкото по-тъмно печено е кафето, толкова по-ниска са нивата на хлорогенна киселина. Ето защо много от по-светло печените кафета притежават по-силно изразен киселинен профил както в ароматния си профил, така и по отношение на вкусовите си характеристики.

Хининова киселини

В кафе напитката има още една основна група киселини, която изиграва важна роля за определяне на вкусовия профил на ободрителната напитка: хининовата киселини. По време на изпичането, хлорогенните киселини на зърната се разграждат и образуват хининова киселина, която се отразява на тръпчивостта на вашето кафе. 

Прясното кафе винаги е най-доброто кафе!

Не само процесът на изпичане на кафе зърната оказва влияние върху киселинността на ободрителната напитка. Докато кафето престоява, се проявяват редица химични реакции, които повлияват на вкуса. Ето защо идеята да приготвите рано кафето си, а да го изпиете по-късно през деня може би не е толкова добра. През тези няколко часа кафето ви ще придобие много по-кисел и натрапчив вкус, който може да опорочи вкуса и да ви разочарова. Винаги пийте кафето си прясно и свежо, за да си гарантирате най-добър вкус.

Искате да избегнете неприятен вкус в кафето си - направте си нова партида и се насладете на всяка глътка!