Да, кафе дрямката наистина работи! Ето защо?

Аз, като повечето деца, мразя обедната дрямка. Може би ме връща точно в детските ми година, когато ти се струва, че животът навън кипи, децата играят, времето е слънчево, а мен ме карат да спя. Разбира се, всяко дете чува, че тези дрямки ще са лукс като порастне, но това не променя нежеланието да си в леглото през деня. Оттогава още може би в съзнанието ми е останала идеята, че обедната дрямка е пълна загуба на време, което може да бъде оползотворено за далеч по-продуктивни дейности.

През годините обаче се информирах за връзката между съня и продуктивността. Оказва се, че мозъкът ни не може да работи на пълни обороти постоянно и се нуждае от почивка на всеки 90 минути. За да отключите творческия си потенциал и да сте способни на креативни идеи, проучванията сочат, че на всеки 90 минути активна работа е добре да си починете. Почивката може да е кратка, но трябва да бъде истинска. Тук идва мястото на кафе дрямката, която е кратка, но наистина ударна почивка.

Какво представлява кафе дрямката?

В интернет пространството се намират много обяснения и подробности около кафе дрямката. Тя определено предизвиква интереса, защото е свързан с две любими неща - кафето и съня. За да презаредите мозъка си с енергия и то за кратко време - изпийте чаша кафе и си легнете да подремнете са около 10-20 минути, докато кофеинът достигне до мозъка и взаимодейства с невроните в него. След тази наистина добра почивка ще можете да се върнете към работата си с нови сили и свежи идеи.

Защо този тип почивка работи?

Редица научни изследвания изучават силата на кафената дрямка и начинът, по-който тя действа върху организма. Този тип ударна почивка кара мозъкът ни да се освободи от аденозина, веществото, което предизвиква мозъкът ни да се чувстваме сънливи. Кофеинът действа защото притъпява рецепторите и блокира чувството на умора. Тъй като на кофеинът са му нужни около 20 минути да достигне до мозъка, през това време можете да поспите, а когато усетите действието му ще се събудите заредени с нови сили и подобрена способност да се фокусирате върху задачите до края на деня.

Ето и една идея за алтернативна кафе дрямка.

Както вече споменах, кратките дневни дрямки на се моето нещо. За тези от вас, които споделят мнението ми, ще предложа една алтернатива на кафе дрямката, която може да бъде също толкова ефективна.

1. Обядвайте. Направете си кафе.
2. Изпийте чаша кафе.
3. Легнете за около 10-20 минути.
4. Затворете очи.
5. Вероятно ще започнете да мислите за оставащите си задачи от деня, но се фокусирайте върху дишането.
6. Дишайте и оставете съзнанието да се рее.
7. О! Хрумна ви добра идея?
8. Опитайте се да не и обръщате внимание и мислете за вълни, поляни и всевъзможни успокояващи пейзажи.
9. Готово! Справихте се. Сега е време за работа.

Помнете, че съзнанието ни наистина има нужда от качествена почивка. Четейки любима книга или списание, ние мислим, че си почиваме, но мозъкът ни все още работи. Опитайте се да освобождавате съзнанието си дори за кратко, а в комбинация с любимата чаша кафе, това лесно ще се превърне в любимата ви част от деня.