Кафето е Вашето питие сутрин (а може би и през останалата част от деня). Само по себе си кафето има много предимства. Изследванията показват, че може да Ви помогне да живеете по-дълго, да позволи на тялото Ви да обработва по-добре глюкозата (захарта) и да намали риска от здравословни проблеми. Обаче това, което добавяте в кафето, може бързо да провали навиците на здравословното хранене.

За щастие, има 8 невероятно лесни начина да впишете кафето в целите си за отслабване, нито един от които не Ви кара да жертвате вкуса. 

Не пийте кафе веднага след сън

Дори ако имате чувството, че имате нужда от чаша кафе в момента, в който станете от леглото, закуската може да Ви помогне да овладеете чувството на глад по-късно през деня. Кафето може да намали чувството на глад, което води до пропускане на хранене. Прескачането на хранене, като закуската, може да доведе до преяждане по-късно през деня.

Ограничете количеството подсладител, което добавяте

Захарните сиропи и подсладената сметана могат бързо да увеличат рязко добавените захари. Добавената захар се отнася до захар, добавена по време на преработката или приготвянето, докато естествено срещащите се захари се намират естествено в храни като плодове (фруктоза и глюкоза) и мляко (лактоза).

Сменете сметаната с по-лек вариант

Ако пиете няколко чаши кафе на ден, сигурно добавяте сметана. Една супена лъжица сметана за кафе съдържа 30 калории и 2 грама наситени мазнини. Това може да доведе и до наддаване на тегло. Можете да заместите сметаната с неподсладени млека на растителна основа като бадемово мляко, което съдържа само 2 калории на супена лъжица.

Не разчитайте на изкуствени подсладители

Въпреки че нямат никакви калории, не е полезно да разчитате на изкуствени подсладители, които да Ви помогнат да постигнете целите си за отслабване.

За да помогне кафето за отслабване, трябва да го пиете черно, с минимум подсладители, без мляко и сметана и след закуска.Всъщност заместването на захарта с изкуствени подсладители изглежда няма ефект върху загубата на тегло, според преглед от 56 проучвания от януари 2019 г., публикуван в The BMJ. 

Насладете се на естествени подсладители в умерени количества

Някои подсладители като мед или дори кленов сироп се считат за по-естествени форми на захар, но имайте предвид, че те все пак могат да добавят калории. Въпреки това естествените подсладители като суров мед, кленов сироп, нектар от агава осигуряват малко повече хранителни вещества от трапезната захар. Например суровият мед и чистият кленов сироп осигуряват антиоксиданти и пребиотични съединения, които подхранват здрави чревни бактерии. 

Преосмислете с какво комбинирате кафето

Хората са склонни да потапят бисквити в кафето си и макар това да е приятно, то може да натрупа калории. Прекъсването на тази асоциация, че трябва да закусите с кафе, би било полезно, ако загубата на тегло е Вашата цел. По-здравословните опции за комбиниране на кафето могат да включват боровинки, бадеми или овесени ядки. 

Променете поръчката си в кафенето

Пропускайте битата сметана и всякакви заливки като шоколадови стърготини възможно най-често. Може да е изкушаващо да поръчате по-голям размер или по-сложна напитка, когато сте в кафене. Отнасяйте се към него като към специален десерт, който Ви харесва от време на време след хранене, а не като към начин за редовен прием на кафе.

Опитайте да пиете кафето си черно

В началото може да звучи плашещо, но това може да е добър вариант, ако се опитвате да отслабнете. Ако наистина обичате кафето, но имате проблеми с опитите да отслабнете, имайте предвид, че черното кафе има нула калории.