Кафе в картофеното ни пюре? Да, определено!

Картофено пюре може да е идеалната храна, която пасва с кафе, сочи проучване на учените от Кеймбридж. Картофено пюре може да е идеалната храна, която пасва с кафе, сочи проучване на учените от Кеймбридж. 

Според изследвания на физика Себастиан Анерт, относно необичайни групи храни, храните, които вървят добре заедно са тези, споделящи едни и същи ароматни молекули, известни като обонятелни съединения. Това обяснява как всъщност пасват вкусовете на най-известните двойки храни, как с подобните си вкусове се допълват и същевременно обогатяват. Тази теория също създава предпоставка за нови и неконвенционални групирания на храни, като картофено пюре с кафе например.

Още в първите дни на своите изследвания, д-р Анерт открива, че кафето и картофите споделя много съединения, което го кара да изпробва да приготви картофено пюре с млечно кафе, а резултатите са..ужасни. Но години по-късно рецептата за картофи с кафе присъства в менюто на известни ресторанти, отличени със звезди Мишелин, като този път крайният продукт е превъзходен специалитет.

Д-р Анерт предлага и редица други необичайни комбинации, които могат да бъдат изпробвани и у дома, като: печено говеждо с шоколад, свинско със сос ванилия, както и миди с ягоди. Всички тези съставки споделят едни и същи обонятелни съединения и могат да се съчетаят, стига да се приготвят наистина добре.

Отдавна знаем, че кафето не е просто напитка, а може да се използва и като съставка за гурме специалитети. Изпробвайте своите умения и си пригответе вкусно хапване с кафе за вечеря. Обещаваме ви интересни резултати!