Кафемашината – най-добрият ни приятел сутрин

Технологичните иновации сериозно опростяват ежедневието. Затова и не утихва спорът сред истинските гастрономи за това, кое е по-добре – кафемашината или джезвето? Ние решихме да систематизираме положителните страни на кафемашините, за да помогнем на всеки любител на кафе да намери отговора.

Какви видове кафемашини има?

Машина за капково кафе

Кафемашините са безценен помощник за приготвяне на невероятно кафеВ тях през мляното кафе преминава гореща вода. Няма никакви специални технологии в този уред – водата тече под въздействието на старата, добра сила на тежестта. Това е най-простият вид кафемашини. Използва се много, тъй като е лесна за употреба и не е скъпа.

Машина за еспресо

Горещата вода минава под налягане през мляното кафе. Готовото кафе отива директно в чашата. Асортиментът от такива кафемашини е доста солиден. Те могат да имат специални капучинатори, с помощта на които млякото се насища с пара, после се разбива до желаната пяна за капучино. Еспресо-кафемашините се делят на битови и професионални.

  • В професионалните машини, с помощта на електрическа помпа се създава налягане около 15 бара. Под това налягане водата минава през кафето, като запазва оптимална температура за разкриване на вкуса и аромата на мляното кафе.
  • При повечето битови кафемашини за еспресо налягането достига максимум 15 бара. Водата се нагрява много, а повишаването на температурата означава загуба на ароматни свойства на кафето.

До скоро еспресото, направено от професионални машини по всички правила, беше по-вкусно. Не напразно италианците, в стремежа си да направят комплимент за домашното кафе, казваха: „вкусно е като в кафене“. Днес вече производителите на този тип машини усъвършенстваха технологията за домашните кафемашини, за да можем да си направим „кафе като в кафене“ и вкъщи.

Кафемашина с капсули

Кафемашината пести време и усилия, като прави вкусно и ароматно кафе за секундиТози тип машини са изобретени наскоро. В тях се използват специални капсули, които съдържат кафе на прах. Поставят се в специално отделение, след което опаковката им се продупчва и през капсулата преминава гореща вода. Това е цялата работа.

Комбинирана кафемашина

В този уред са комбинирани техника за приготвяне на еспресо и капковият метод. Може да изберете този, който Ви харесва повече.

Каква е разликата между кафеварките и кафемашините?

У съвременния потребител възниква въпросът – има ли някаква разлика между кафеварката и кафемашината, освен в цената?

Да го кажем така – усъвършенстваният вид кафеварки с повече функции, които осигуряват пълен цикъл на автоматично приготвяне на напитката, се наричат кафемашини.

Какво умее повече кафемашината от кафеварката?

Интелигентните кафемашини правят всякакви топли напитки и прекрасно кафе самиСъвременната машина за кафе е с много таланти. Може да мели кафените зърна, при което можете да си настроите степен на мелене, която Вие си харесвате. Освен това, прави кафето толкова силно, колкото сте и „поръчали“. Разбива млякото на пяна, загрява чашата Ви предварително. Кафеварката само прави кафето, а кафемашината изпълнява всички операции. Така че сутрин Ви отнема само 1 минута да я включите, и докато чакате кафето Ви да стане готово, да се занимавате с нещо друго. Разбира се, кафемашината е доста по-масивна от кафеварката, но това е разбираемо. Тя има повече функции. Има и суперавтоматични машини, които правят всякакво кафе. Само трябва да изберете напитката и да натиснете копчето. Е, обикновено са доста скъпи и най-често се използват в заведенията. А за вкъщи има по-опростени модели. Много е хубаво, когато машината Ви може да се измие сама, защото процесът по миенето и е доста неприятен. Умната кафемашина има и всякакви приставки, с които вече може да си правите капучино и кафе-лате с наслада, без да излизате от дома си.

След като накратко сме разгледали всички видове кафемашини, ще Ви „обрисуваме“ всички плюсове на приготвянето на кафе автоматично.

Кафето от кафемашина – плюсове:

Кафето от кафемашина е невероятно и на вкус, и на аромат, и на сила

  • Лесно за приготвяне. Не трябва да се придържаме към някаква особена рецепта или да проследяваме внимателно какво се случва. Няма нужда да следим дали кафето се повдига правилно и дали няма да „избяга“ от джезвето. Просто слагаме кафето, наливаме вода, натискаме копчето и можем да си вършим своите си неща. Кафето ще е готово навреме. Това е много удобно, особено сутрин, а още повече – преди работа.
  • Бързина на приготвяне. С днешните еспресо-кафемашини кафето се прави буквално за броени секунди. Заедно с предварителните подготовки, процесът отнема 3-5 минути. Това е много важно за съвременния човек, който вечно бърза по задачи.
  • Възможност за определяне на порцията. В кафемашината можеш веднага да направиш кафе за семейството или за голяма компания. Не е нужно да правиш кафе няколко пъти. Става дума за кафемашината за капково кафе. Този вид машина е с резервоар, който стига за 8 чаши кафе.
  • Естетика. В кухнята кафемашината изглежда много стилно.

Съвременната кафемашина, която е с пълен цикъл на приготвяне на напитката, освобождава любителя на кафе от всякаква отговорност. Тя сама мели зърната, вари кафето и пълни чашата, като единственото, което оставя на Вас да направите, е да се насладите на вкуса.

Има ли някой, на когото не му е позната следната картинка: сутрин, очите ни не могат да се отворят, часовникът недвусмислено ни намеква, че шансовете да закъснеем са около 100%, а трябва и да закусим. Само да си направим кафе няма да има време. И ни се налага или да пием разтворимо, или да идем на работа в полусънено състояние. Или, да речем, че си Ви дошли гости. Но вместо да се наслаждавате на интересния разговор, Ви се налага да се занимавате с варене на кафе в джезве. Обаче кафемашините са измислени много отдавна. И те могат не само да Ви избавят от гореописаните проблеми, но и да Ви осигурят чаша вкусно кафе по всяко време на денонощието.