Кафето по света: Как пият кафето си в Турция?

Турското кафе се сервира в малки чаши, подобни на еспресо чашите, което обаче не трябва да ви подвежда - турското кафе не се консумира бързо като еспресото.

Има една стара турска поговорка, свързана с кафето, която любителите на кофеиновата напитка обичат да използват често:"Кафето трябва да бъде черно като нощта, силно като смъртта, горещо като греха и сладко като любовта.". Ако дори веднъж сте опитвали турско кафе, то знаете откъде идва поговорката.

Как се приготвя турско кафе?

За направaта на чаша автентично турско кафе, смлените кафе зърна се варят в джезве, или т.нар. в страната ibrik, като се добавя захар още по време на самото приготвяне. Поръчвайки кафе в Турция, трябва да уточните с колко захар го искате: без захар - Sade, с малко захар - AZ sekerli, полу-сладко - Орта sekerli или сладко - sekerli.

Как се сервира турското кафе?

Турското кафе се сервира в малки чаши, подобни на еспресо чашите, което обаче не трябва да ви подвежда - турското кафе не се консумира бързо като еспресото. Пийнете малко, поговорете - турско кафе е начин да се социализирате. Поради специалното си приготвяне и различна техника на варене, турско кафе не е просто напитка, а оформя цялостна кафе култура с идентичен характер. Поради тази причина, турското кафе е придобило статут на част от световното наследство на ЮНЕСКО. Ето защо не е изненада, че дори и тези от нас, които не са пътували до Турция познават вкуса на тази екзотична кофеинова напитка

Има една стара турска поговорка, свързана с кафето, която любителите на кофеиновата напитка обичат да използват често:"Кафето трябва да бъде черно като нощта, силно като смъртта, горещо като греха и сладко като любовта.".

Кафе културата в Турция

Турското кафе не е само за пиене. Гадателство също е ключов компонент от кафе културата в страната - четенето на знаци и символи в утайката на вече изпития кофеинов еликсир е интересно преживяване, което всеки кафе любител вероятно би бил любопитен да изпита. След като изпиете кафето си, можете да поставите чашата надолу, за да се очертаят по-добре символите в утайката, а накрая гадателките могат да разтълкуват знаците и да предвещаят съдбата ви. Едва ли ви звучи правдоподобно, но със сигурност би било забавно.

Как да си приготвите турско кафе у дома

За направата на чаша турско кафе в домашни условия имате нужда от джезве, малка чаша и фино смляна кафе смес. След като кафето започне да се разпенва се маха от котлона, за да позволи на пяната да се утаи. Изчакайте малко и след това изпийте кафето си с удоволствие!