Умерената употреба на кафе удължава живота

В миналото употребата на кафе се е смятала за вредна заради кофеина. Кафето е най-големият източник на антиоксиданти в западната диета – до 66% от всички антиоксиданти.

Умереното ползване на кафе прави живота на хората по-дълъг, а също и този на животните

2-3 кафета на ден удължават живота и предпазват от диабетВ проведени изследвания, кофеинът е доказал способността си да удължава хронологичната продължително на живота на клетките на дрождите. Хронологичната продължителност на живота на клетките е продължителността на тяхното съществуване. Тъй като всяка клетка има ограничено количество деления, по-дългия живот на всяка от клетките може да удължи сумарно продължителността на живота на организма. Резултатът върху дрождите не сочи, че ще бъде същото и при хората, но показва, че този механизъм може да бъде еволюционно консервативен, а това значи, че вероятността на действието му върху хората и животните се повишава.

Болестта на Алцхаймер при хората се съпровожда със загуба на памет и разсъдък. Масата на мозъка е резултат на болестта намалява, а пациентът загива в течение на няколко години. Постоянната употреба на 2-3 кафета на ден намалява общата смъртност и с 20% намалява смъртността от сърдечно-съдови патологии при хората. Но трябва да се има предвид, че ако употребата на повече кафе, например 4 кафета, намалява полезността на кафето, а дори е и много опасна за някои хора.

Кофеинът е инхибитор на гена mTOR – най-известния ген, чието умерено инхибиране удължава човешкия живот.

Употребата на 2 до 3 чашки кафе дневно спира образуването на пикочна киселина (ПК), което е полезно за профилактика на бъбречни камъни, подагра, хипертония и захарен диабет

Винаги се е смятало, че кафето задържа ПК в организма и повишава риска от възникване на подагра и камъни в бъбреците. Затова хората с такива проблеми са съветвани да се откажат от употребата му. Но изследванията са доказали, че потреблението на кафе не предизвиква образуване на камъни или подагра, а дори обратното – помага за лечението на тези състояния. Най-пресните мета-анализи показват, че умереното потребление на до 3 кафета на ден може да се препоръча за първична профилактика при повишена ПК, подагра, бъбречни камъни при мъже и при жени.

Кофеинът от кафето и другите му компоненти конкурентно потискат ксантиноксидазата. Но кофеинът е слаб инхибитор на ксантиноксидазата, за разлика от класическите лекарства инхибитори на ксантиноксидазата, които се използват при лечението на подагра.

Консумацията на умерени количества кафе предпазва от хипертония и бъбречни камъниИнхибирането на ксантиноксидазата е важно за намаляване образуването на ПК, която сама по себе си е необходима на организма, но в повече би била вредна, тъй като може да доведе до подагра и образуване на бъбречни камъни, а също и до хипертонична болест и дори 2-ри тип захарен диабет. Ксантиноксидазата е ензим, който катализира окисляването на ксантина и хипоксантина с последващо образуване на ПК. При дефицита на този ензим нивата на ПК в кръвта и урината намаляват, но концентрацията на ксантин и хипоксантин в урината е завишена, което води до отлагането и в бъбречната тъкан с образуване на ксантинови камъни. Затова е лошо и когато е много ПК, и когато е малко. Но кофеинът е лек инхибитор на ксантиноксидазата и не води до силно понижаване на пикочната киселина. Понижаване образуването на ПК е важно и при употребата на диуретични средства при лечение на хипертония. Използването на такива диуретици води до увеличаването на ПК и към образуването на бъбречни камъни и подагра.

Повишените нива на ПК също линейно повишават риска от сърдечни и съдови заболявания и развитие на хипертония. Предварителни данни също така свидетелстват и за това, че извънредното понижаване нивото и може да предотврати бъбречно увреждане и развитие на хипертонична болест.

При изследвания е доказано, че по-високите нива на ПК са свързани с инсулинорезистентност (захарен диабет 2 тип, затлъстяване, висок холестерол и т.н.). Доскоро се смяташе, че високите и нива са следствие от инсулинорезистентността. Но при проведени изследвания е доказано, че високата концентрация на ПК повишава рисковете от диабет независимо от затлъстяването, високите нива на холестерола и повишеното артериално налягане. а това значи, че може да бъде първопричина.

Важно е да се отбележи, че макар да е лошо пикочната киселина да е забележимо над нормата, не бива да се намалява много силно с помощта на специалните лекарства за това. По-добре е да се държи на горната граница. А ниските и нива могат да доведат до други проблеми със здравето. Доказано е, че колкото по-високи са нивата и в плазмата на кръвта (в рамките на нормалното, разбира се), толкова по-дълго живеят бозайниците и приматите. Това е така, тъй като пикочната киселина има антиоксидантно свойство.

Умерената употреба на кафе намалява рисковете от развитие на Алцхаймер и Паркинсон и защитава мозъчните клетки от стареене

Употребата на 2-3 чаши кафе ежедневно подпомага паметта и предпазва от болест на АлцхаймерУпотребата на кафе в умерени граници защитава старите хора от влошаване на паметта и намаляване на умствените им способности. Но повече от 3 кафета на ден действат точно обратното. Също така нормалното потребление на кафени напитки намалява рисковете от болест на Паркинсон и Алцхаймер, а също и скоростта на прогресирането на тези болести.

Интересното е, е този защитен ефект за главния мозък не е само заради кофеина, но и заради други вещества, присъстващи в кафето.

2 или 3 чаши кафе всеки ден намалява риска от заболяване от диабет

Потреблението на кафе е било свързано с по-ниския риск от развитие на 2 тип диабет. Тази асоциация не зависи от расата, пола, географското разпределение на популацията или от вида кафе (с или без кофеин).

Умереното консумиране на кафе намалява вероятността от сърдечно-съдови патологични състояния

2-3 кафета на ден намаляват риска от сърдечна аритмия

Преди кафето се е смятало за сърдечно-съдов рисков фактор. Но е доказано, че умереното използване на кафе не е свързано с риск от развиване на исхемия и смърт от сърдечни патологии. Дори обратното. По 2-3 чаши на ден защитават сърцето от сърдечна недостатъчност, инсулт и смърт от сърдечни болести.

Интересното е, че някои от компонентите в кафето лекуват повишеното налягане. например, кафената киселина от кафето модулира активността на системата за регулиране на артериалното налягане.

Вече стана ясно, че кафето е полезно за намаляване смъртността от заболявания на сърцето и съдовете. Но данните не са еднозначни. За повечето хора е полезно, но защо не за всички? Нека разберем!

Изследванията сочат, че кафето повишава артериалното налягане при някои хора след 3 часа след употребата му. След това налягането се понижава. Но кафето не влияе върху налягането на артериите ако се употребява ежедневно в продължение на поне 2 седмици и не води до риск от сърдечни събития. В други изследвания е доказано, че при някои групи хора, дори регулярната употреба на тази напитка повишава налягането, но с много малко.

Интересното е, че артериалното налягане се е покачвало при такива хора, които са пили по 1 до 3 чашки кафе. Но когато са пиели по 4 и повече, не се е повишавало. Това си има обяснение, което лежи в рамките на индивидуалната генетика на всеки човек.

Умереното пиене на кафени напитки е безопасно при сърдечни аритмии

Консумирането на нормални количества кафе намалява депресията и вероятността от самоубийствоПо-рано се е смятало, че кафето предизвиква предсърдна аритмия. Изследванията показват, че при повечето от хора с доказана или с предполагаема аритмия, кофеинът в умерени дози се понася добре. И затова няма никакви причини да се ограничава пиенето на любимите кафени „питиета”.

Изпиването на 2 или на 3 кафета на ден намалява вероятността от развитие на депресия и самоубийства.

Изследванията сочат, че умереното използване на кафе е свързано с намаляване рисковете от самоубийство. Кафето защитава от депресия, а все пак депресията силно намалява живота и ускорява стареенето.

2 до 3 кафета защитават черния дроб от цироза и стареене

Чернодробната цироза е фиброза на черния дроб заради стареене, или вследствие на чернодробно заболяване. 1 млн хора всяка година умират от цироза. Мета-анализите от различни изследвания върху употребата на кафе и риска от цироза показват, че кафето в нормални количества съществено намалява риска от това заболяване.

Умерената консумация на кафе понижава риска от камъни в жлъчката

Кафето притежава редица метаболитни ефекти, които могат да намаляват вероятността от образуване на жлъчни камъни. Изследванията доказват, че употребата на кафе може да намали шанса от възникване на жлъчно-каменна болест при мъжете на възраст от 40 до 75 години.

Употребата на кафе в нормални граници защитава от някои видове рак

Умерената употреба на кафе снижава риска от развитие на различни видове ракКафето до определена степен намалява общия риск от смърт от рак. Но не намалява този от рак на простатата, на панкреаса, на яйчниците. Забележима е обаче помощта на кафето в нормални дози за намаляване вероятността от рак на черния дроб, на бъбреците, на млечните жлези в периода на предменопаузата и на дебелото черво.

Какво кафе да изберем?

В рандомизирани изследвания консумацията на нефилтрирано кафе е водело до увеличаване вредния холестерол и нивата на триглицеридите, а също и до прираст на нивата на захарта на гладно и прираст на възпалителните маркери. Но филтрираното кафе не е влияело на холестерола и понижавало възпалителните маркери. Изводът е, че трябва да пием филтрирано кафе и да избягваме консумацията на нефилтрираното.