Какво представлява кафето, приготвено със сифон вакуум кана и как е направено?

Възможно е напоследък да сте забелязали, че системите за кафе, приготвено със сифон-вакуум кана се появяват във все повече и повече специализирани магазини за кафе.Възможно е напоследък да сте забелязали, че системите за кафе, приготвено със сифон-вакуум кана се появяват във все повече и повече специализирани магазини за кафе. Истината е, че вакуумното кафе не е нова тенденция. Идеята за него датира от средата на 19-ти век, когато хората осъзнават, че директното варене на кофеиновия продукт във вода убива вкуса му. Любителите на ароматната напитка решават да експериментират с нов метод на приготвяне, който използва вакуум, чрез който кафето се прави под налягане, благодарение на силната пара от врящата вода.

Докато най-ранният известен патент за кафемашина с вакуум е взет в Берлин през 1830г., сифон кафето става популярно благодарение на една французойка, която проектира първия модел за комерсиален уред за приготвяне на вакуум кафе.

Историята на сифон системата

Уредът за варене на кафе, известен днес като кафемашина за сифон кафе, проектиран от Мари Фани Амелне, живяла в Лион, Франция, известна като мадам Васю, представлява два стъклени балона, съединени от рамка.

Изкуството на сифон метода

Формата на уредът за сифон кафе може да ви каже много за периода, в който е изобретен. Тази система за приготвяне на кофеиновия еликсир е толкова красива, колкото и функционална, което определено я прави подходяща за демонстрация и направа на кафе директно пред гости. Това е и едно от най-големите предимства на устройството - с него приготвянето на любимата ободрителна напитка може да се превърне в истинско представление.

Следващият път си поръчайте чаша сифон кафе, за да сравните вкуса с този на нормалното кафе. В наши дни, методът на вакуум кафето е популярен именно поради преживяването, което получаваме от самото приготвяне. Сифон системите за кафе със сигурност са най-впечатляващият, във визуално отношение, начин да сварим кафе напитката си. А истинския кафе ценител добре знае, че кафето не е просто кофеинова напитка, а цялостно преживяване, нали?

Въпреки това, в днешно време, сифоните за кафе са много по-използвани в заведенията, и рядко у дома.

Как работи сифон вакуум кана?

И така, как работи все пак тази технология?

Устройството има две камери, или иначе казано две стъклени сфери, първата, от които се пълни с вода. Чрез загряване на долната камера, парното налягане кара водата да навлезе в горната сфера, където се смесва с кафе зърната

Водата, която не се е смесила с кафе сместа, се оттегля обратно в долната камера (благодарение на гравитацията и спад в налягането, или т.нар. на "вакуум" ефект), през филтър, който е разположен в долната част на горната камера. След този процес имате готова смес от кафе с чудесен вкус на дъното на долната камера на сифона.

За привържениците на интересното и специфично приготвяне на кафе, у дома, има изобилие от възможности. Както богато разнообразие от сифон кафе системи, на пазара можете да намерите и по-евтини варианти, които са предназначени за котлон. Тяхната особеност е, че долната камера е с плоска повърхност, за да може да се постави директно върху източника на топлина.

Следващият път си поръчайте чаша сифон кафе, за да сравните вкуса с този на нормалното кафе. Уверяваме ви, че резултатите могат да са впечатляващи, а вие може да си подарите най-вълнуващата кафе напитка, която сте пили в последно време.