Искате ли да научите какво е мнението на експертите за кафето?

При дегустацията на кафе, в устата ви остава уникален вкус - наречен следвкусие, който е важен фактор при коментара относно напитката.

Световните експерти в областта на кафето определят осем основни критерия, които са необходими за правилната оценка на най-консумираната напитка на планетата. Това са: вкус, аромат, следвкусие, букет, сложност, киселинност, баланс и разбира се плътност. Нека да ги разгледаме по-подробно. Естествено, че ще започнем с вкусовите качества, тъй като това е категория, на която се изгражда оценката на напитката. Вкусът това е първото нещо, което ние усещаме, доближавайки с устни до чашата. Той отговаря за първото ни впечатление. Останалото ще дойде по-късно (аромат, киселинност, плътност). Четейки мнения на професионални дегустатори, описващи вкуса, задължително ще откриите следните характеристики: "балансиран", "богат", "пикантен", "типичен". Ароматът това е "първа среща с кафето", която ни разказва за качеството, свежестта и зрялостта. Така че по-наситения аромат ще е при прясно изпечените и смляни зърна. При възприятието, той може да бъде съблазнителен и силен, а може да бъде доста посредствен и дори слаб. При дегустацията на кафе, в устата ви остава уникален вкус - наречен следвкусие, който е важен фактор при коментара относно напитката. Продуктът с наситен и ярък вкус има силно следвкусие. Говорейки за букета, се има в предвид индивидуалното смесване на вкус, аромат и слевкусие на кафето, получени чрез комбинирането на различни сортове кафе в определено съотношение. В случай, когато вкусови впечатления, от своя страна, се променят и имат възможност да се смесват, то те ще напомнят за сложността на кафеената напитка. Точно такова кафе със сложен вкусов състав предпочитат «гурманите» по целия свят. Следващият показател ще е киселинността. Тя ще представи един много специален вкус, ще подчертае ранга на кафето.

И още за свойствата на кафето:

Дегустирайки кафето, специалиста определя вкусовите характеристики и тонът на напитката, ако те не съвпадат,

Важно е да не се обърка киселинността, свързана с времето и интензивността на изпичане и киселия вкус. Последното го има при кафетата от горчивите сортове, което също така е показател и за лошата подготовка на зърното, тогава не става въпрос за киселинност.

Определяне на вкусовите качества,чрез дегустация:

Дегустирайки кафето, специалиста определя вкусовите характеристики и тонът на напитката, ако те не съвпадат, то те ще се насочат върху баланса. Балансираната напитка се нарича тази, на която всички компоненти са в хармония и няма да има вкусови отклонения. Пълнотата на кафе, се разкрива в концентрацията му, постоянството и плътността на съдържанието в чашата. Тя се определя, като се слага мляко. Леките сортове кафе ще отстъпят своят вкус на млякото, но ако кафето се усеща по-силно, значи то е от по-плътен и наситен сорт. Много е важно как е събрано зърното, обработено и изпечено, което определя пълнотата на напитката. Така че кафето не е само приятна напитка в чашата, а е сложен комплекс,  който пробужда в човека най-различни чувства. Пийте хубаво кафе!