Независимо от неприятната ситуация, която е завзела почти целия свят в момента, а именно коронавирусът, пиенето на кафе все още остава един от най-приятните навици за много хора.

Кафето: това е неизменна част от нашия свят. За много хора с това започва денят. Кафе се пие на бизнес срещи и обедни почивки, първи срещи и учебни групи, и при разговори след вечеря. То осигурява приходи за повече от 25 милиона фермери по целия свят, да не говорим за безбройните бариста, пекари, износители, собственици на кафенета, производители на опаковки, маркетинг мениджъри и други.

Кафето е много повече от просто напитка. То е социален ритуал!

Да се върнем към консумиращата страна на кафето за нашето окончателно определение и да зададем въпроса: кога чаша кафе не е просто чаша кафе? Когато посрещаме нови хора в квартала, на среща или труден разговор...

Кафето е традиция и ритуал навсякъде по света.В много градове във Великобритания хората канят новите съседи на чай или кафе. В Швеция „фика“ - практиката да се прави почивка за кафе и торта - се превърна в почитана част от културата. В САЩ кафенето се е превърнало в дом извън дома, особено за младите хора, които все още живеят със семейството си. В Италия спирането за бързо еспресо е национална традиция. В Саудитска Арабия е специално време за посрещане на гости. В Латинска Америка традиционно приготвеното кафе обединява семействата.

В цял свят кафето е ценен момент за самите нас. Има шанс да седнем, да се отдадем на нещо само защото искаме и да се отпуснем - може би за първия момент от деня. В неделя сутрин или просто когато най-накрая се прибирате от работа след дълъг ден.

И въпреки това в други моменти кафето не е почивка за нас. То е началото на работния ден, участието ни в срещи на екипи и доклади за проекти. Става въпрос за много енергия, а не за размотаване.

Кафето се е развило по толкова много начини, че понякога е трудно да разберем какво всъщност символизира. Значението му е толкова сложно, колкото и нашите човешки взаимоотношения. Но едно е неоспоримо - то е неразделна част от нашия свят.

За съжаление, в повечето държави в момента заради коронавируса е ограничено събирането на хора до някаква степен.Това включва и излизането на кафе с приятели, колеги. Препоръчва се социално дистанциране за спиране или поне намаляване на разспространението на COVID-19.

Какво е социално дистанциране?

Социалното дистанциране поставя пространство между хората. Когато хората, заразени с вируса, стоят далеч от другите, те не могат да го предадат на никой друг. По този начин по-малко хора се разболяват едновременно. Тогава лекарите и болниците са в крак с лечението на тези, които се нуждаят от грижи.

Социалното дистанциране може да се извърши по различни начини, в зависимост от това колко хора в общността са болни.

Методите за социално дистанциране включват:

  • Затваряне на училища, ресторанти, магазини, киносалони и други места, където хората се събират
  • Забрана на събиранията на много хора
  • Да не посещавате магазини, освен ако не е необходимо
  • Работа от вкъщи
  • Избягване на обществен транспорт, включително автобуси, метро, таксита.

Какво можете да направите?

На кафе с предпазна маска срещу коронавирус пандемията - спазвайте социална дистанция, пазете себе си и близките си, спазвайте правилата за намаляване разпространението на COVID-19.Дръжте семейството си вкъщи и далеч от другите колкото е възможно повече. Хората, които изглеждат здрави, все пак могат да бъдат заразени и да разпространят вируса. Ето защо е важно да стоите далеч от всички, дори и да не изглеждат болни. Ако трябва да излезете, уверете се, че сте на поне 2 метра от други хора. Вирусите могат да се разпространят, когато някой киха или кашля, чрез мънички капчици. Тези капчици обикновено не пътуват повече от 2 метра, преди да паднат на земята.

Носенето на предпазна маска не гарантирa na 100%, че няма да се разболеете - вирусите също могат да се предават през очите и малки вирусни частици, известни като аерозоли, могат да проникнат през маската. Въпреки това маските са много ефективни при улавяне на капчиците, което е основен път на предаване на коронавирус.

Докато вирусът се разпространява по целия свят, най-лошото от епидемията беше фокусирано в Азия, особено в континенталния Китай и Хонконг. Наследството от това може да се види още в настоящата пандемия, тъй като новината за разпространение на вируса накара хората в региона да носят маски за лице, за да се защитят.

От самото начало Хонконг и много други азиатски правителства препоръчват на хората да носят маски на публично място, независимо дали проявяват вирусни симптоми, или не. Въпреки несъгласието на западната преса и мненията, че в Азия има „мания“ по носенето на маски, изглежда, че тактиката е допринесла за противодействие на разпространението и тази тактика определено забави значително епидемията.

Тайван, Южна Корея и континентален Китай, всички места с широко разпространена употреба на маски, постигнаха по-голям успех в предотвратяването на големи огнища или разпространението им вследствие на маските, отколкото в Европа и Северна Америка, където маските или не се използват, или трудно се намират.

Онлайн срещи на по кафе са добър вариант при обявената коронавирус пандемия - спазвайте социална дистанция и носете предпазни маски на обществени места.Ако има вероятност да сте в близък контакт с някой заразен, маската значително намалява шанса болестта да се предаде. Ако проявявате симптоми на коронавирус или сте диагностицирани, носенето на маска защитава другите около Вас. Така че маските са от решаващо значение за работещите в здравеопазването и социалните грижи, които се грижат за пациентите, а също така се препоръчват за членове на семейството, които трябва да се грижат за някой, който е болен - в идеалния случай и пациентът, и болногледачът трябва да имат маска.

Глобалното объркване и несъгласие относно това кога, къде, как и кои трябва да носят маски за лице по време на пандемията COVID-19 се превърна в горещ въпрос през последните седмици, тъй като огнището се умножи с потресаващи темпове в САЩ и Европа, докато разпространяването се забави в Азия. Повечето хора не трябва да носят специалните респираторни маски, но е интелигентна идея да ползвате памучна маска или да увиете чист шал около носа и устата си, докато сте на обществени места.

Ако се грижите за болен, вземете всички препоръчани предпазни мерки. Важно е да държите този човек далеч от другите.

Засега хората не трябва да ходят на места като киносалони или ресторанти, нито на групови събития, спортни занимания. Ако чужди хора влязат в дома Ви, уверете се, че всички мият ръцете си, когато пристигат и си тръгват. Също така почистете повърхностите, които се докосват много (като дръжките на вратите) преди и след посещението.

Ние сме социални същества! За нас е физиологично преживяване да искаме и жадуваме за взаимодействие с другите. Това, което трябва да правим през това време, по същество противоречи на цялата ни същност: Със сигурност цифровото свързване може да отговори на част от тази нужда. Можете да се насладите на сутрешното си кафе с колега, да си поприказвате с приятел следобед и да не прекъсвате социалните си контакти въпреки ситуацията в момента. Социалното дистанциране не означава, че не трябва да бъдете социални. Това просто означава, че засега трябва да го правите от вкъщи. Например с чаша кафе в едната ръка и видео разговор през телефона с близък - в другата. Във всички случаи, кафето си е кафе!