Топ 10 класация на италианското кафе

Италианците са световен лидер по пиене на кафе и са много предани на тази напитка. Кафето в Италия е култ! Именно поради тази причина там има много фабрики, които се занимават с печене на кафени зърна и правене на уникални смеси.

Най-добрата марка кафе за италианците е LavazzaСред италианските зърнени кафени смеси има елитни и по-прости, класически или любителски, популярни и не толкова. Ето и класация с най-интересните, според италианците кафета.

  1. Lavazza. Смеси и моносортове с вековна история, истинско кафе „за Италия и италианците“, което се избира от над 80% от потребителите от различна възраст и социален статус. Много леко и меко, оптимално балансирано, с умерена сила, направено от най-добрите сортове и изпечено с използването на съвременни оригинални технологии, които притежава марката. Това кафе е най-често използвано за основа в приготвянето на еспресо, ристрето, лунго, а също и кафено-млечни напитки, които толкова много обичат италианските кафемани. Безусловно, Лаваца е безспорен номер 1 в тази класация.
  2. Kimbo. Истинско неаполитанско кафе с традиционна класика. За съставянето на смесите, производителят използва елитни сортове арабика и отбрани зърна робуста. Затова всички смеси на марката може смело да се отнесат към кафе с премиум-клас. Готовата напитка се получава с много ярък вкус, плътна и с наситена консистенция, с интензивен аромат и дълготраен кадифен послевкус. Особена симпатия в много ценители предизвиква липсата на киселина и горчивина при силното кафе от прясно смлени зърна Кимбо. Тази марка е напълно достойна да си раздели първото място с предходната. Но търсенето е малко по-малко от това на Lavazza, затова е и на второ място.
  3. Gimoka. Млада марка, но вече е успяла да завоюва огромна популярност както в аристократичните, така и в демократичните кръгове на италианското общество. Има огромен асортимент от смеси, направени от различни комбинации на африканска, азиатска, централна и южноамериканска арабика и робуста, което позволява да си изберем кафе по наш вкус: меко или наситено, горчиво или кисело, леко или с дълбок многокомпонентен вкус, с цветен, шоколадов или плодов послевкус. Gimoka заслужено заема почетното трето място в кафения хит-парад.
  4. Danesi. Повече от 100 години експерименти в съставянето на смеси, постоянни тестове на получените резултати и ориентация към оценката на потребителите, са позволили на последователя на основателя Алфредо Данези да направи кафе, което можем да разпознаем от първата глътка. Провереното с времето качество на зелените зърна арабика, които с години се доставят в Италия от едни и същи плантации, деликатното изпичане и уникалният състав на марката, чиято тайна се крие десетки години, са причината да се получи забележителният резултат – гъсто, наситено кафе с оптимална сила, при това достатъчно меко и изискано, с аристократичен аромат и интелигентен послевкус.
  5. В Италия едно от най-добрите и търсени заради перфектния си вкус и качество е марката кафе CovimCovim. Кафе, получило признания не само сред италианците, но и на международно ниво. Ярко, с оригинални вкусови оттенъци на различните смеси, то се съчетава еднакво добре и със сладки десерти, и със солени мезета, и със силни напитки. 40-годишният опит в работата на компанията и постоянното търсене на нестандартни решения не са напразни: днес уникалната марка Covim се използва много от кафеманите и в домашни условия, и в офиса, и по кафенетата и баровете, и в елитните ресторанти.
  6. Caffe Poli. Удачен пример за това, как страстта носи успех. Големият привърженик на кафе Джузепе Поли, отворил на времето си малка фабрика за печене и правене на любимата си напитка, направил елитно кафе от най-добрите сортове арабика и робуста с безупречни вкусови характеристики. Люто или пикантно, меко кадифено или гъсто и плътно, горчиво или сладко, с натурален дървесен аромат или нежен послевкус на топен шоколад – всяка от смесите на Поли лесно намира своите поклонници.
  7. Caffe Boasi. Зърнените смеси на тази марка, съставени от бразилска и централно американска арабика и робуста, могат да се нарекат класика, която има много привърженици. Традиционният кафен аромат и еталонният наситен вкус, оптималната сила и идеалният баланс на сладостта, горчивината и киселинността, изящният каймак на готовата напитка и мекият деликатен послевкус, се допълват с демократична цена. Освен това, широкият асортимент на смесите позволява да си изберем разновидност и за ръчно, и за автоматично приготвяне, което дава на марката възможност с чиста съвест да заеме съответната позиция в класацията.
  8. Milani. Кафе, което сред гастрономите е с много висока репутация, благодарение на безупречното си качество, балансът във всяка смес, аристократичния си вкус и елегантния си аромат. Компанията използва свои собствени уникални технологии на изпичане, които се държат строго в тайна. Именно заради това характеристиките на кафе Милани могат да се нарекат неповторими, а това значи, че съвсем заслужено заема мястото си в топ 10.
  9. Италианците признават за една от най-добрите марки кафе IllyIlly. Широката география на доставка позволява на производителя на това елитно кафе да експериментира успешно с вкусовете и ароматите. Ето, например, африканските зърна придават на напитката мек и копринен привкус, индийските – пикантност, а гватемалската арабика придава на кафето неповторим вкус на нежен млечен шоколад. При това, смесите със средна и силна степен на изпичане, демонстрират ободряваща сила, наситеност и интензивност, присъща на истинското кафе премиум-клас. Всичко това не ни позволява да не обърнем внимание на тази марка в класацията на италианското кафе.
  10. De Roccis. Класацията завършва една удивителна марка – кафе, направено по старинни италиански рецепти от отбрани зърна арабика и робуста, смесени в различни пропорции. Де Рочис, според много бармани, е най-доброто кафе за приготвяне на еспресо – напитката от смесите на този производител се получава плътна, силна, с приятен цвят и неповторим аромат. Леките нотки на екзотични цветя и плодови дървета, изисканата горчивина и елегантната сладост само подчертават класическия вкус на истинското италианско еспресо.