Каква е най-високата цена на кафето?

Колко пари сте готови да платите, за да се насладите на чаша кафе? И готови ли сте да платите повече, когато ще разберете, че най-скъпото кафе в света се произвежда от тор? Една чаша кафе Kopi Luwak може да струва около  100$. Това е едно от най-редките и най-скъпите сортове кафе, които могат да бъдат получени само в Индонезия. Терминът ,,Kopi Luwak" е измислен като комбинация от две индонезийски думи: Kopi (има се в предвид кафе) и Luwak (името на животното, което живее в Индонезия).

Историята на възникването на най-скъпото кафе е проста и ясна. В средата на деветнадесети век, когато Индонезия е била управлявана от холандците, огромни количества кафеени култури са засадени в планините на островите Суматра и Ява. Холандските владетели, които са били големи любители на кафе, изнасяли чиста арабика и я засаждали в планинските райони на Индонезия. Въпреки това, местните фермери не използвали кафеени зърна, поради строгия надзор на колонистите. Това продължило достатъчно дълго, докато местните фермери не забелязали, как диви сиветки (животни) ядат кафеени зърна и оставят след себе си несмляни зърна в отпадъците си. Те събирали кафеените зърна и правили кафе от тях. Изненадващо е, че кафето е много по-вкусно от оригиналното кафе Арабика. Тогава, също така го опитали холандците и сега то се продава в цял свят.

Процесът на т.нар производство е следният:

Животните сиветки са големи любители на кафеените плодове. През нощта те ходят по нивите, в търсене на храна и обикновено с голямо удоволствие консумират само най-узрялите кафеени плодове. След 24 часово храносмилане в стомаха, несмлените зърна излизат от организма по-естествен път. Изкараните зърна се измиват, почистват, изсушават се на слънце,  пекът се и този начин се приготвя нова партида от най-скъпото кафе на света - Kopi Luwak.
Наскоро, дружествата за защита на животните със загриженост обърнаха внимание на общественността за условията, при които живеят животните, за да може да се получи скъпия и желан продукт. Предприемчивите жители на остров Бали, които привличат хиляди туристи от цял свят, решили да увеличат производството на това уникално кафе. Те започнали да заключват сиветките в малки клетки и да ги хранят с кафеени плодове. В нормални условия сиветките се хранят не само с кафеени плодове, а когато се хранят с тях избират най-узрелите. Така нареченият естествен подбор е от най-добрите зърна. А в клетките животните ядат това, което им се даде. Съгласни ли сте, че така е трудно да се получи едно наистина уникално по вкус кафе, както би се получило в дивата природа и както е правено в началото от местната кафеена индустрия в Индонезия. Живота на повечето сиветки вече е под надзора на активистите (така учените оценяват условия за живот на сиветките).

Производство на кафе:

Годишното производство в световен мащаб на оригиналния Kopi Luwak е само около 700 кг. По очевидни причини, това е най-рядкото кафе в света.  Цената на най-скъпото кафе в света варира от $ 300 до около $ 600 за половин килограмова опаковка.

Вкусът на Kopi Luwak е добре балансиран, с по-малка киселинност и е по-силен. Шоколадовия аромат доминира, но не оставя горчив привкус. Вкусът е орехов, земен и е много силен. Като цяло, ще се влюбите в това кафе от изтънчения му вкус и отличния аромат.

Ползи за здравето. Според научни доклади, Kopi Luwak предлага много полезни вещества необходими за здравето на потребителите. Поради факта, че е по-малко кисел по своята природа, той не оставя и петна по зъбите. Той е отличен избор за хора, които страдат от язвена болест и киселини в стомаха. В допълнение,  оригиналния Kopi Luwak също помага за предотвратяване на различни кожни заболявания, камъни в жлъчката и дори диабет.

Имитация на Kopi Luwak.

Ако това е най-скъпото кафе, тогава естествено, че ще се правят и имитации, за да се правят пари по лесния начин. Освен това обикновения консуматор на кафе, вероятно няма да определи, дали той пие изключително скъпо и качествено кафе, а не някакво обикновено кафе арабика или робуста. В света Kopi Luwak е много малко, но според някои данни, той се продава в количества 50 пъти повече, от произвежданото. Затова, за да се намери истинския продукта не е най-лесната задача, да не кажем, че е почти невъзможно. И да сте сигурни в произхода на кафето можете само тогава, когато ще хванете сиветката на кафеените плантации в Индонезия, а след това ще изчакате тя да отдели кафеени зърна.