Какво не знаете за кафето Арабика?

Всеки истински любител на кафето може да ви разкаже за основните разлики между основните сортове кафе. Ако искате да станете ценител обаче трябва да разширите собствените си познания за кафето

Арабиката има тенденция да бъде по-популярна, защото има по-добър вкус.Има два популярни типа кафе: Арабика и Робуста. Арабиката има тенденция да бъде по-популярна, защото има по-добър вкус. Ето защо именно върху нея ще се съсредоточим в тази статия. Нека ви разкрием 9 факта за кафе зърната Арабика, които могат да помогнат да разберете по-добре този популярен сорт кафе.

1. Растението Rubiaceae

Растението кафе е от семейството на Rubiaceae - семейство от цъфтящи растения, които често се наричат ​​кафе. Растенията им са: дървета, храсти, лиани или билки. Rubiaceae е семейството на растението, но Coffea е родът. Като цяло, това е цъфтящо растение, чиито семена се използват за приготвяне на кафе

2. Условия за отглеждане

Подходящите условия за отглеждане на кафето, са важни за постигане на най-добри резултати. Условията на отглеждане оказват влияние върху качеството на отделните кафе блендове. Добрите условия включват:

  • Подходяща надморска височина
  • Сенчеста среда
  • Мъглив регион
  • Подходяща почва
  • Облачно време

3. Кафена череша

Плодът на кафе растението се нарича череша. Черешите са годни за консумация оранжеви или червени плодове, с пет основни части:

  • Плодът на кафе растението се нарича череша.Външна кожа: гъста външна мембрана, подобна на гроздовата кожа
  • Клей: пулп между външната кожа и кухината
  • Пергаментна кожа: корпусът на кафено черешово семе
  • Сребърна кожа: кожа между корпуса и зърното
  • Зърна: подобно на семената, които се намират в центъра на плода

4. Кафе зърната

Има няколко вида кафе, които могат да се отглеждат за семената. Двете най-популярни са зърната Арабика и зърната Робуста. Зърната от кафе Арабика са най-често използваните, но също така са по-скъпи поради високото си качество.

5. Арабика

Кафе зърната Арабика са с по-високо качество от останалите. Те са по-ароматни, имат по-наситен вкус и често са първият избор в първокласната кафе индустрия. Този вид кафе, първоначално се отглежда в горите на Етиопия. Сортът Арабика се смята за първия култивиран вид кафе. Дивите растения могат да растат до 12 метра височина.

6. Добив

Средният завод за кафе има годишен добив равен на почти 4000 черешови растения. Това означава, че за да имате достатъчно кафе за две чаши дневно, в продължение на една година, ще имате нужда от около 18 кафе дървета на година само за вас.

7. Кога се събира реколтата

Най-добре е кафето да се събира, когато плодовете са сочни и сладки. Ако плодът се събере, докато още е зелен, тогава кафето ще е кисело и слабо. От другата страна, ако плодът е твърде узрял, зърната могат да се развалят и да започнат да ферментират. Трябва внимателно да наблюдавате растението, за да прецените кога плодът е готов за събиране. 

Най-добре е кафето да се събира, когато плодовете са сочни и сладки.8. Как се събира реколтата

Зърната от едно и също растение, могат да узреят в различно време, затова най-подходящият метод на прибиране на реколтата се нарича селективно бране, което в крайна сметка увеличава количеството на узрялото кафе. Това означава, че зърна от едно кафено растение могат да се вземат три или четири пъти, по време на цялата реколта.

9. Първа реколта

При повечето кафени растения отнема четири до пет години преди да се събере първата реколта. След това кафе растението ще ражда плодове около 25 години, при правилна грижа.

Отглеждането на кафе растение е сложен процес. За да научите всичко, което трябва да знаете за кафето, трябва да положите много усилия и да се въоръжите с търпение, защото може да отнеме много време. Трябва обаче да започнете от някъде, нали? Тези 9 малко познати факта за кафе зърната Арабика са една добра отправна точка за всеки, който иска да научи повече за изкуството на отглеждане на собствени кафе зърна