Нека превърнем чашата кафе след хранене в истинско изкуство!

Обичате ли дългите празнични вечери с любимите хора? Сигурни сме, че сте подбрали богато и интересно меню за своите гости, но помислихте ли за кафето? В някои държави, като Франция и Италия например, липсата на чаша кафе след вечеря е немислима. Разбира се, дори и в тези страни, със силно изразена кафе култура, понякога се случва някой да откаже кафе след вечеря, като домакин обаче ще направите добро впечатление, ако си изградите навик да предлагате от ароматната напитка за десерт, поставяйки идеален завършек на своята вечеря.

Обикновено чаша кафе след вечеря е ритуал, запазен за европейските пътувания, но ние ще ви даде няколко съвета, с които да го пренесете и у дома.

Какво кафе да сервираме?

Трикът при сервирането на кафе след хранене, е да подберете вид, различен от сутрешното си кафе. Нямаме предвид да си приготвите голяма чаша кафе с мляко, като лате например. Подходящ завършек на вечерята ви ще е късо и тъмно кафе, като еспресо или филтър кафе. За кафето след хранене не ви е нужно много - просто пригответе кафе със семпъл, класически вкус, който да допълни ястията.

Спазвайте етикета!

Добрата домакиня винаги трябва да даде избор на своите гости. Попитайте всеки поотделно какво кафе предпочита. Много от съвременните дами поднасят само безкофеиново кафе след вечеря, но етикетът изисква да се подготвите с кафе от двата вида - с и без кофеин. За да накарате своите гости да се чувстват наистина удобно, предложете им мляко и сметана, както и захар. Кафе напитката след вечеря е важен детайл от вашето представяне, а добре знаем, че красотата на живота е в детайлите. Постарайте се да поднесете наистина добра кафе напитка след хранене, а ние обещаваме, че гостите ви ще останат очаровани.

Кога да сервираме кафето?

Много хора се заблуждават, че кафето и десертът се поднасят заедно, но всъщност кафе напитката трябва да е завършек на цялата вечеря и да се поднесе съвсем в края на вечерта. Кафето се поднася последно на масата, а ето и най-класният начин да го направите!

Формалният начин за поднасяна на кафе след вечеря изисква след като десертът вече е поднесен и изяден, да оставите салфетката си на масата и да поканите дамите да ви придружат в дневната за кафе и ликьор. По пътя се спрете, за да попитате гостите си дали имат нужда да ползват тоалетната. В наши дни обаче реалността е по-различна. Повечето от нас живеят в малки апартаменти, които рядко имат отделни трапезария и дневна стая, затова кафето се поднася на същата маса, на която сте вечеряли. Това не трябва да ви притеснява, понеже така или иначе често разговорът на масата е в разгара си, което прави местенето в друга стая неуместно.

Разбира се, ако искате да раздвижите вечерното си парти, винаги бихте могли да експериментирате с кафе коктейли, които да впечатлят с вида и вкуса си. Готови ли сте да посрещнете своите гости за вечеря?