Въздействието на кафето върху спортуването

Кофеинът – част от кафето

Кафето доказано стимулира физическата активностКофеинът е един от най-древните стимулатори. Започнали са да го използват още от времето на палеолита. Тогава от плодовете на кафеното дърво са правели напитка със стимулиращи свойства.

Забележителното е, че кофеинът съвсем наскоро (през 2004 година) е изключен от списъка със забранените за употреба вещества по версията на Международния Олимпийски Комитет. Тъй като кофеинът може да влияе върху резултатите от спортните състезания, нивата му в кръвта са ограничени.

Кофеинът се съдържа в кафето, чая, в някои газирани напитки и дори в шоколада.

До голяма степен въздействието на кофеина върху организма се обуславя с индивидуалната чувствителност към него. Освен това, добре тренираните хора получават повече ползи от използването му, отколкото тези, които не тренират много. Потвърждаващото това изследване се е провело върху плувци. Група от опитни плувци е подобрила показателите си след приема на 250 мг кофеин, а група от обикновени хора не показала подобен ефект.

Що се отнася до въпроса, действа ли кофеинът еднакво върху спортните резултати на „кафеманите” и на тези, които рядко използват продукти с кофеин, то по този повод също са проведени изследвания през 1998 година. Въздържането от кофеин в продължение на 2-4 дни не е усилило действието на кофеина в контролните опити. Така че, изводът е бил, че кофеинът действа еднакво и на постоянните ползватели, и на тези, които го употребяват от време на време.

Кофеинът и издръжливостта

Кафето повишава физическата издръжливост и силиНай-често кофеинът се използва при тренирането на издръжливостта. Причината е, че едно и също натоварване се понася по-леко с „кофеинова” поддръжка, отколкото без нея. Редица изследвания доказали подобряването на издръжливостта при приемът на кофеин в доза от 3 до 9 мг на 1 килограм тегло. При интензивни упражнения 90% от максималната честота на съкращения на сърцето, времето за тренировка се е увеличило с 10-20%.

Кофеинът и високоинтензивните тренировки

Влиянието на кофеина върху високоинтензивните кратки натоварвания не е проявено докрай. Някои от изследванията сочат, че при натоварвания с продължителност от 3 до 8 минути при интензивност на 100% от честотата на сърдечните съкращения, кофеинът влияе чрез стимулиране отделянето на адреналин от надбъбречните жлези, което подобрява мускулното съкращаване. Когато се случва това, трябва да се прилагат по-малко усилия, за да се изпълни обичайното натоварване.

Още един възможен механизъм на действието на кофеина е неговото въздействие върху невро-мускулните пътища, което подпомага увеличаване броя на задействаните мускулни влакна.

Кофенът и отслабването

Употребата на кафе помага в борбата с килограмитеМного хора са чували за изгарящите мазнините свойства на кофеина. Струва ли си обаче да се възлагат толкова надежди на него? Пропагандата на кофеина като горелка за мазнини има основания.

Работата е там, че кофеинът има свойството да стимулира липолизата и мобилизацията на мастните киселини. Изследвания, проведени върху спортисти, сочат, че работещите мускули горят повече мазнини при условия на потребление на кофеин час преди тренировка. Кофеинът стимулира липолизата, увеличава оксидизацията на мазнините. Но дали това ще допринесе за общия процес на отслабването не е еднозначен въпрос.

Кофеин – дозировка

Кофеинът не е от добавките, при които колкото повече – толкова по-добре. Дозировката не бива да е прекалено малка, тъй като ефектът няма да е забележим, но в същото време не трябва и да е прекалено голяма. След определени граници вече не се подобряват физическите показатели.

Не съществува еднаква доза за всички, тъй като дозата зависи от индивидуалното тегло на всеки. Основното правило за изчисляване е на 1 кг тегло – 3 мг. Тоест, спортист, който тежи 85 кг трябва да употребява 265 мг, а този, който тежи 50 кг – 150 мг. Ако дозата се оказва недостатъчна, може да се увеличи до 4-6 мг на 1 кг телесна маса.

Кафе – да пием или да не пием?

Пиенето на кафе помага за изгарянето на мазнините и регулира водния балансХората, които регулярно се занимават със спорт, се интересуват дали могат да пият кафе преди тренировка, тъй като то има редица позитивни действие върху организма на човека. Отговорът е положителен. Малко хора знаят, че кафето преди трениране има следните резултати:

  • Повишава умствената активност и физическата издръжливост
  • Възстановява водния баланс
  • Стимулира горенето на мазнините
  • Забързва кръвообращението

Кафето преди трениране помага да се снеме мускулната болка при получени травми, да се подобри настроението и да се приповдигне борбения дух. То увеличава издръжливостта на спортиста, което му помага да удължи тренировката си и да придобие повече ефективни резултати.

За голямо съжаление, ако въпросът „Може ли да се пие кафе преди да се тренира?” бъде зададен на спортистите, повечето от тях ще дадат отрицателен отговор, което не е така! Кафето не обезводнява организма, дори напротив. В умерено количество влияе положително върху баланса на течности в тялото. Грешно е мнението, че кафето провокира образуването на целулит. Кофеинът, който влиза в състава на кафето, стимулира бързото горене на мастните отлагания, а освен това, съществуват множество скрабове, които се състоят от млени зърна кафе. Те се справят отлично с целулита и портокаловата кора на краката или бедрата. Цялата работа е там, че под въздействието на кофеина, организмът започва да гори мастните маси, като ги използва за получаването на енергия вместо въглехидратите. Това помага да се избавим от излишните „килца” по време на тренировки.

За и против употребата на кафе преди силови тренировки

Доказано е, че употребата на кафе преди тренировка повишава нейната ефективностНа някои спортисти да изпият една чашка кафе преди трениране в залата им се струва необмислено решение, но дали да пием, или да не пием кафе си е лично наша работа. Всичко се свежда до това, че кафето, приготвено по обикновен начин, а именно – разтворимо, в повечето случаи има до някаква степен успокояващи и отпускащи ефекти. А това може да внесе известен дисбаланс в обичайния тренировъчен режим. Ако Вие сте решили да се поглезите с чашка от ароматната напитка, то това нека бъде истинско, черно, сварено кафе. То ще Ви ободри, ще активизира кръвообращението Ви и ще събуди стремежите Ви да покорявате нови върхове. Много експерти казват, че кафето следва да се пие преди силови натоварвания, а не преди тренировки върху издръжливостта. Повечето боксьори и тежкоатлети преди важни състезания не пренебрегват чаша еспресо, като го смятат за „разтърсване” преди предстоящо спортно мероприятие.

Съгласно скорошни изследвания, проведени от немски учени, кафето помага не само да се горят мастните прослойки, но и да се развива мускулатурата. Приемът на малки дози кофеин помага да се повиши спортната издръжливост, което помага да се тренира с 30% по-дълго от обичайното. При това големите натоварвания се понасят от човека много по-леко, ако преди това е получил доза кофеин. Физическото напрежение се опростява много повече за спортния организъм, тъй като под действието на кофеина нервните клетки стават много по-активни и провокират изхвърлянето на много адреналин в кръвта. Именно това притъпява чувството на умора, увеличава прага на болката и помага да се правят повече усилия, което води до намаляване на мазнините.

Кафето е полезно в съчетание със спортни занимания, стига да е в умерени количества

И по колко кафе можем да пием, ако спортуваме?

В най-добрия случай на спортистите им е позволено да пият по 2-3 чашки мляно натурално кафе на ден. Ако искате да намалите теглото си, преди да тренирате трябва да пийнете едно кафе, но не бива да добавяте захар или сметана... или и двете заедно.

Споровете за това, дали си заслужава да пием кафе и дали ни вреди по време на спортуване, се водят вече десетилетия, но и до днес няма единен извод по този повод. Струва ли си да пием кафе преди да тренираме е наше лично решение, но във всеки случай няма да ни навреди и няма да направи организма ни по-уязвим преди да започнем да го товарим с упражнения. Не бягайте от възможността да се насладите на приятната и ароматна кафена напитка. Ако не злоупотребяването с кафето, то не само ще Ви ободри и ще подобри Вашето настроение, но и ще умножи потенциала Ви за нови постижения.