Студено или топло кафе - кое съдържа повече кофеин?

Знаете ли какво му е страхотното на това време от годината? Идва сезонът на студеното кафе! Лесно за приготвяне, пиене и пристрастяващо освежаващо - не е изненада, че студената отвара се превърна в любимата лятна напитка на много хора.

Студено приготвеното кафе се различава от традиционното айс кафе - което е просто горещо кафе с лед - с това, че е направено чрез смесване на утайка от кафе и студена вода, което позволява по-бавната екстракция на кафе от зърната. Но дали резултатът от студения метод на приготвяне е напитка с повече кофеин?

Когато става въпрос за кофеин, температура играе голяма роля.

Разтворимостта на кофеиновото вещество зависи от температурата - при по-висока температура кофеинът се разтваря по-добре, съответно се насища повече в напитката ви. Ето защо можем да отговорим, че студената кафе напитка, със сигурност ще има по-ниско съдържание на кофеин, отколкото горещото кафе.

Но това не е всичко..

Да отговорим категорично на въпроса, кой тип кафе съдържа повече кофеин, се оказва малко по-сложно. Причината е, че въпреки по-ниската температура на водата, с която се приготвя студено кафе, за неговата направа се използва по-голямо количество кафе (между 2 до 2 1/2 пъти повече). Така че по-високото съотношение кафе-вода може да компенсира разликата в разтворимостта, а като резултата две чаши кафе - студено и горещо - може да се окажат с еднакво съдържание на кофеин. 

На нивата на кофеина обаче влияят и много други фактори като: степен на смилане на зърната, време за приготвяне, начин на филтриране, сорт... което означава, че ако се опитвате да разберете кой тип варене се отразява повече на съдържанието на кофеин никога не можете да сте категорични - има още редица променливи, за които да помислите.

Но нека бъдем честни - ако бяхме така загрижени за консумацията на кофеин, на първо място нямаше да пием кафе сега, нали?