Арабика и робуста - разлики :

За повечето консуматори на кафе, думите "Арабика" и "Робуста" са известни. Но днес, много от тях все още не разбират разликата между тези два вида кафе. Някой казва, че арабика е по-вкусна и ароматна, а в същото време кафето робуста е горчиво и безвкусно. А знаете ли, че робуста често се използва за производство на разтворимо кафе и също така се използва при смесване с арабика? Знаете ли какъв вид кафе дава плътната пяна на еспресото? В коя държава е най-големият производител на кафе арабика? За основните разлики между тези два вида кафе, ще ви разкажем.

Кафе арабика

Арабика се извлича от кафеените дървета, открити в Етиопия (както е посочено в популярната легенда за произхода на кафето). Тези дървета осигуряват чудесно, меко,ароматно кафе и съставляват около 70% от производството на кафе в света.

На световните пазари сортовете арабика се продават на най-високи цени. Най-добрите от тях се отглеждат при надморска височина от 600 метра до 1800 метра над морското равнище - въпреки че оптималната височина варира в зависимост от близостта до екватора. Най-важният фактор е температурата. Климата трябва да е мек, с идеална температура между 15-24 градуса по Целзий. Силно замръзване би убило дърветата, а отглеждането им при други обстоятелства би било изключително проблематично. Дървото изисква около 2000 мм валежи годишно.

Дърветата на сорт арабика са много скъпи за отглеждане, тъй като идеалното място за тяхното отглеждане са хълмисти терени със стръмни склонове, затова достъпа до тях е труден. В допълнение, дърветата са по-податливи на различни заболявания,нуждаят се от повече грижи и внимание отколкото при сорта робуста.

Кафе робуста

Робуста това е вид кафеени зърна с повишена киселинност и горчивина. Тя се използва главно за производство на разтворимо кафе, еспресо, както и като пълнител при смесването на мляни кафета. Робуста се отглежда лесно, дървото дава голям добив и зърната съдържат почти два пъти повече кофеин и антиоксиданти.Те са по-малко податливи на болести, отколкото арабиката. Печените зърна на робустата дават силно и плътно кафе с отличителен земен вкус, но обикновено с повече горчивина, отколкото арабиката, поради високото съдържание на пиразиново ядро.

Отглеждане на кафе сорт робуста:

Сорта робуста е открит в дивата природа в Белгийско Конго (Заир или република Конго) през 1898г. Името робуста първоначално е търговското наименование на белгийската градинарска къща, която е продавала вида кафе в началото на 20 век, след като французинът Емил Лоран ги запознава с този вид кафе.

Робуста е второто най-широко култивирано кафено дърво. В момента това дърво дава около 25-30% от световният добив на кафе. Този вид е известен с това, че има по-ниски вкусови качества.

Coffea canephora – конгоанско кафе известно като робуста и е вид кафе, което има своите корени в страните от Субсахарска Африка, Централна и Западна Африка. Широко известно е като кафе робуста, това дърво е научно-идентифицирано като конгоанско, което има две основни разновидности робуста и нганда.

Вкусови свойства на кафето робуста:

Смята се, че Робуста добавя няколко положителни аспекти към процеса на пиенето на кафе, поради следните причини:

  • Робуста има тенденция да дава добра пяна, добавяйки естетичен вид на кафето и дава възможност за художествени творения на базата на пяната на вашето еспресо.
  • За приготвяне на еспресо размера на смляните частици е от значение. Зърната на робуста имат по-голяма твърдост от арабика. По такъв начин в сместта се получава по-големи смляни частици на робуста и по-малки на арабика, което позволява да се извлекат от зърната по-голям брой ароматни и вкусови вещества. Това ще направи вашето еспресо прекрасно.
  • Робуста действа по-освежаващо сутрин, поради високото си съдържание на кофеин. Така че има смисъл да се смесват робуста с арабика, тъй като дават по-голям тонус и имат по-ободряващ ефект при консумация.

Разлика между арабика и робуста:

За обикновените потребители на кафе разликата между арабика и робуста се крие във вкусовите свойства на двата вида. Арабиката значително печели по вкус и аромат, и следователно е по-търсена сред феновете на кафето. Основната разлика е в съдържанието на кофеин. Зърната на робуста имат два пъти повече кофеин, отколкото зърната на сорта арабика. Изпивайки чаша еспресо с голямо количество робуста в сместа, ще получите добра доза кофеин и много бързо ще усетите прилив на жизненост.

Основният производител на кафе арабика в света е Бразилия с дял от около 45%. Като цяло, арабика расте и в Южна Америка и Африка. Но робуста много добре се отглежда и в големи мащаби в азиатските страни (Виетнам, Индонезия). Това разпределение в света, се основава на разликите в необходимите условия за отглеждането на тези два вида.

Робуста е по-малко взискателна и е по-устойчива в сложните условия, в които се отглежда кафето, и може да вирее при по-ниски височини от арабиката. Благодарение на този фактор, разходите за производството на Робуста са по-ниски. И при една и съща площ за отглеждане могат да се получат почти два пъти по-големи добиви от Робуста.