Защо самолетното кафе има лош вкус?

​Без значение дали сте привърженик на класическия кафе вкус или си падате по по-разчупените кафе комбинации с мляко и сметана, мисля, че ще се съгласите, че кафето по самолетите обикновено попада в категорията ''лошо кафе''.Без значение дали сте привърженик на класическия кафе вкус или си падате по по-разчупените кафе комбинации с мляко и сметана, мисля, че ще се съгласите, че кафето по самолетите обикновено попада в категорията ''лошо кафе''. Вероятно редовно по време на полет се питате на какво се дължи това? Дали е водата? Или може би селекцията на самото кафе? Или пък бъркат нещо в начина на приготвяне, ако все пак приемем, че в наши дни приготвянето на чаша добро кафе може да бъде толкова непосилна задача ...

Нека първо разгледаме избора на кафе зърната. На пръв поглед авиокомпаниите подбират за своите пасажери среден клас кафе, което е никакъв случай не е фатално и също би могло да бъде предпоставка за сервиране на чаша вкусно кафе. В Америка например, авиокомпаниите се борят с проблема с лошото кафе, като рекламират различни кафе компании на борда, чрез постери, а в замяна ползват отстъпки при покупката на големи количества от ароматната напитка, с цел да осигурят по-качествена кафе селекция на своите пътници. Тази маркетингова стратегия цели също да покаже на пасажерите, че авиокомпанията се грижи за удобството и качеството на полета ви.

Тогава идва моментът да проверим водата на борда. През 2012г., доклад на Агенцията за опазване на околната среда в САЩ показва, че 12% от водата на борда на американските, търговски авиокомпании е с положителни проби при тестването на колиформи, което показва, че водата би могла да съдържа и други вредни бактерии. Подобни тествания се извършват ежегодно, за да се предотвратят подобни случаи и да се повиши качеството на консумацията ни по време на полет. Но дали бихме могли да се доверим напълно?

А какво решение ни остава? Най-добре изпийте чаша апетитно кафе у дома, преди полет, за да сте сигурни в качеството на напитката си. Или оползотворете чакането преди полет, за да изпиете чаша вкусна кофеинова напитка, приготвена от опитен бариста в някое от заведенията на летището. Но най-горещо ви препоръчваме, вместо да пиете кафе в самолета, да изчакате до кацането и да се насладите на любимата си ободрителна напитка в някое заведение във вашата дестинация. Какъв по-добър начин да опознаете и да се насладите на чуждата култура. Чаша кафе гарантирано ще даде по-добро начало на вашето пътуване, било то работно или развлекателно.

Но какво е решението при наистина дългите международни полети, продължаващи около 20 часа? Нашият съвет е да се запасите с кофеинов десерт или протеиново блокче, което ще ви даде нужната енергия, а вашата чаша ароматно кафе ще ви чака след кацане. Насладете се на пътуването си, като не забравяте да донесете вкъщи пакет качествено и различно кафе от своята дестинация.