Ние използваме бисквитки, за да подобрим Вашето изживяване докато сте наши гости. Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате с това. Повече информация може да намерите тук: Политика за изпозлване на бисквитки

Защо "specialty coffee" е така специално?

05/10/2017 0 Коментар(и)

Чували ли сте за "специалното кафе" или "specialty coffee"? Научете какво го прави различно!

Като почитател на кофеиновите напитки имате две опции, по отношение на това какво да пиете - обикновено кафе или т.нар. специално кафе.

Но каква е разликата между тях?

"Specialty coffee" е върхът на кафе напитките по вкус и качество.Терминът "specialty coffee" се използва за кафе, който е класифицирано с над 80 точки по 100-точкова скала на сертифицираните, лицензирани дегустатори на кафе. То е върха при кафе напитките и се различават от другите кафета, с това, че е отглеждано при съвършената надморска височина, в най-подходящото време на годината, в най-добрата почва и след това е събрано в точното време. Всичко това го превръща в едно от най-вълнуващите и вкусни кафета в света.

Разлики във вкуса

Обикновеното кафе, което повечето от нас са свикнали да пият в ежедневието си, често се отнася за малко по-ниско качество и не толкова страхотен вкус.

Specialty coffee означава гарантирано качество при производствените етапи, от посяването на семената до достигането на всеки един пакет в магазина. Специалното кафе е по-добрият избор за вас не просто заради вкуса. Една от големите разлики между двете е, че "specialty coffee" може да окаже редица ползите за здравето, вариращи от намален риск от диабет, Алцхаймер и деменция до предотвратяване на различни видове рак. Важно е обаче да не забравяте, че дори предозирането на един полезен продукт може да доведе до нежелани ефекти, затова консумирайте с мярка. 

Специалното кафе не трябва да се бърка с "гурме" или "първокласно" кафе.Специалното кафе не трябва да се бърка с "гурме" или "първокласно" кафе. Според асоциациите за кафе, кафе с 80 точки или повече, по 100-точкова скала, се класифицира като "специално". Специалните кафета се отглеждат в по-специални, идеални условия и нямат никакви дефекти. Уникалните вкусове са резултат от специалните характеристики и състава на почвите, в които се произвеждат.

История на "specialty coffee"

Специално кафе е съществувало дълго време, в една или друга форма. Ние сме склонни да говорим за "специалното кафе" като нова тенденция, но терминът "specialty coffee" се използва за пръв път още през 70-те години на ХХ век в списание за чай и кафе, само няколко години след откриването на първия магазин на Starbucks. Благодарение на магазините като "Старбъкс" и "Пейт" се повишава търсенето на висококачествено кафе, което кара производителите да предложат такова на кофеиновите любители по целия свят.

Сред страните, които са много известни с производството на "специално кафе", са Колумбия, Етиопия, Кения и Панама.

Ако се чудите какво кафе ви се пие - насладете се на чаша "specialty coffee", която ще направи денят ви просто съвършен!

Оставете коментар