Какви здравословни ползи има кафето?

​Кафето е най-консумираната напитка в световен мащаб, като в някои държави дори надминава консумацията на вода. Кафето е най-консумираната напитка в световен мащаб, като в някои държави дори надминава консумацията на вода. От векове насам си задаваме въпроса каква е магията, с която ароматната напитка пленява милиони хора. Истината е, че оживителното действие и неповторимият, специфичен вкус на кафе напитката я превръщат в незаменима част от ежедневието на толкова много хора, из различните краища на света. 

Имаме добра новина за любителите на кафе напитките! Освен невероятно вкусна и ободрителна, ароматната отвара оказва и добро влияние върху различни аспекти от функционирането на организма. Различни, независими изследвания на учени из цял свят продължават да откриват здравословни свойства на кафето, част от които са очаквани, но има и редица качества, които сме сигурни, че ще ви изненадат.

Кафето е естествена превенция срещу редица болести

Кафето притежава естествен комплекс от повече от 1000 природни компонента в кафе зърната, включително добре известният кофеин разбира се, както и още над 300 компонента, които се появяват в процеса на печене. Учените свързват многообразието на съставки, като мощни антиоксиданти например, с редица физиологични ползи. Според изследванията умерената консумация на кафе, като под умерена се има предвид от 3 до 5 чаши на ден, може да окаже благоприятен ефект върху тялото ни. Смята се, че хората, които консумират кафе напитки имат повишена издръжливост при натоварване, намелен риск от диабет и ракови заолявания, и по-добра памет. Не само това - кафето е естествена превенция от чернодробни заболявания, подобрява когнитивната функция при по-възрастни хора и носи дълголетие.

Много от тези потенциални ползи са свързани основно с кофеина, който играе ролята на естествен стимулант и е основна част от представата и познанията ни за кафе напитките. Въпреки че кофеиновото вещество е съпътстваща част от кафето, в съзнанието на почти всеки ценител на автентичния кафе вкус, днес срещаме наистина голямо разнообразие от вкусове и видове кафе, както кофеинови, така и безкофеинови вариации.

Кафето като част от здравословното хранене

Благодарение на нарастващия брой научни доказателства, в подкрепа здравословните ползи от кафето, то подобрява своята репутация значително и вече присъства в редица режими за здравословно хранене. В САЩ например, препоръките за здравословно хранене гласят, че кафето трябва да бъде част от ежедневната ни консумация, за да водим здравословен начин на живот.

Кофеинът ни прави по-слаби

Кафето ни помага да поддържаме форма. То способства по-интензивното горене на мазнини, поради което голям процент от хранителните добавки, с предназначение - изгаряне на мазнини, са направени по формула, използваща кофеин като основа. Кофеиновото вещество е от малкото природни субстанции, които доказано горят мазнини в тялото и ускорява метаболизма с до 11.3%.

Кафето ни прави по-умни

Основна причина кафе напитките да присъстват като неизменна част от ежедневието на хората е способността им да намалят умората, стимулирайки енергийните нива в организма. Това се дължи предимно на високото съдържание на кофеин, който е и най-употребяваното психоактивно вещество в световен мащаб. Пиейки кафе, кофеинът се абсорбира в кръвния поток, достига мозъка и действа стимулиращо върху отделни аспекти на мозъчната дейност, затова смело можем да твърдим, че от кафето поумняваме.

Кафето носи щастие

Научни проучвания доказват, че кафето не е просто тъмна напитка, със специфичен вкус, а носи щастие. Хората, които консумират кафе ежедневно, са по-малко податливи на депресивни състояния, които се оказват често срещана и откровено казано подценявана болест. Веществата, съдържащи се в кафе напитките повишават тонуса и настроението ни, а това неминуемо прави живота ни по-хубав и по-щастлив.

В забързаното ежедневие на съвременния човек малко допълнителна енергия, бързо събуждане или момент на искрена наслада, която ще подобри настроението ни, никога не са излишни. Затова пийте кафе редовно и често и се радвайте на живота, като не забравяте да се наслаждавате на неповторимия му вкус.