Ето как Nespresso се справя с алумиевите капсули

Неспресо стартира местната кампания за своята глобална програма за рециклиране на алуминий, която превръща вашите шушулки в нещо - от части за велосипеди и автомобили до швейцарски ножове и дори до произведения на изкуството.

В епохата на изменението на климата и бързото изчерпване на природните ресурси, „устойчивостта“ е мода, която е по-трудна и по-трудна за отхвърляне. В наши дни все повече и повече мултинационални компании са принудени да допринесат за намаляването на въглеродния отпечатък и за смекчаване на корпоративния им имидж в нещо, което е по-малко вредно.

Nespresso са насочили погледите си върху отпадъците, които техните машини произвеждат след всяка чаша: алуминиевите шушулки и утайката от кафе вътре в тях. Преди няколко дни те лансираха местната версия на своята глобална кампания за рециклиране, световна инициатива, която започна в Лозана, Швейцария през 1991 година. Тази програма събира използваните шушулки на своите клиенти, отделя отделните материали и ги изпраща на партньора си- организации, които могат да ги обработват за бъдеща употреба: алуминият се изпраща до топилна пещ, а утайката за кафе се предава на ферми, за да се използва като компост за торове. В други части на света рециклираният алуминий се превръща в нови капсули. Но най-вече алуминият, използван за нови капсули, се доставя от отговорната минна компания Rio Tinto.

Nespresso казва „Мислехме за транспортиране на шушулките, но това би добавило още въглероден диоксид“, казва Патрик Песенко, управляващ директор на Novateur Coffee Concepts, Inc., който управлява марката във Филипините. За щастие, те намериха Katipunan Metals Corporation, която обработва алуминий за автомобилната промишленост.

На местно ниво Nespresso си партнира с доброволците за промяната в Negrense (NVC), чиито занаятчии ще използват някои от събраните алуминиеви капсули и ще ги прекарат в декоративни елементи. Постъпленията от продажбата на произведения на изкуството осигуряват поминък за тези артисти, както и финансират програмите на NVC. В световен мащаб инициативата за рециклиране дори си партнира с други етикети като Victorinox, които са превърнали замразения алуминий в своите известни швейцарски ножове.