Смелете кафе зърната, добавете студена вода и оставете за една нощ сместа. На следващия ден добавете лед и готово - вкусната студена напитка ще ви освежи и ободри.

4 метода за приготвяне на перфектно айс кафе

Когато дните се затоплят, денят стане по-дълъг, а слънцето все по-жарко, имаме добра новина за вас - идва лятото - сезонът на любимото айс кафе! Но кой метод за приготвяне да използваме? Разбира се, винаги може да оставите вече свареното кафе в хладилника за една вечер, но с тази статия ще ви предложим няколко начина, с които да пристъпите към следващо, усъвършенствано ниво в приготвянето.

1. Метод на студеното варене

Студеното варене е метод, който използва студена вода. Тъй като кафе зърната се варят с помощта на студена вода, процесът отнема повече време и затова понякога изисква предварителна подготовка. Огромно предимство на студеното варене е също, че можете да приготвите голямо количество от ароматната кофеинова напитка наведнъж. Направата на кафен концентрат е добра идея, ако искате да държите сместа в хладилника, защото когато дойде време за консумация можете да разредите концентрата с малко вода.

Пазарът предлага голямо разнообразие от продукти и оборудване, с които да приготвите своето студено сварено кафе, но можете да си служите и с нещо под ръка - стъклен буркан например. Смесете кафе зърната със студена вода и оставете сместа да престои около 12 часа, след което прекарайте полученото количество през филтър, за да се уверите, че няма да има утайка. Съгласни сме, че студеното варене изисква време, но пък е много лесно за приготвяне, а резултатите са гарантирани.

2. Френската преса като метод за студено варене

Този метод за студено приготвяне с помощта на френска преса е предпочитан заради своята простота. Смелете кафе зърната, добавете студена вода и оставете за една нощ сместа. На следващия ден добавете лед и готово - вкусната студена напитка ще ви освежи и ободри.

Идеята при японската студена кофеинова напитка е кафето да се охлади веднага след приготвяне, като съветът е охлаждането да стане посредством лед.3. Японското студено кафе

Япония е страна с богата кафе култура, а много от любимите ни разновидности кафе са направени от японски марки. Ето защо не е изненадващо, че те добавят няколко съвета към метода на студеното варене. Идеята при японската студена кофеинова напитка е кафето да се охлади веднага след приготвяне, като съветът е охлаждането да стане посредством лед. Много от любителите на кафе твърдят, че това е най-добрият начин за приготвяне на т.нар. Iced coffee, тъй като бързото охлаждане запазва всички ароматни качества на напитката. 

4. Направете си ледени кубчета от кафе

Това не е метод на варене, но пък е полезен съвет, който ще запази вкусът на вашето айс кафе хубав и силен. Ако не искате да добавите лед към студената напитка, но без да я разреждате, помислете за приготвянето на ледени кубчета от кафе. Те са изключително лесни за направа, но гарантирано ще ви освежат, без да развалят вкуса на кафето.

Сезонът на айс кафето наближава! Готови ли сте за него?